Tanár nélkül magatoktól tanultatok nyelveket?
Igen. Nyelvtől függően jártam vele sikeresen. Németből B1-ig eljutottam egyedül könyvekkel, B2-höz pedig rengeteg online videót néztem plusz néhány órát is vettem már, de elhanyagolható mértékben.
Angolból egyedül sehova nem jutottam. Néztem a videókat, filmeket, olvastam is angolul, de valahogy egyáltalán nem állt se a fülemre, se a számra. Egy B2-őt nagy nehezen nyelvsuliban kihoztak belőlem, de azóta sem szeretem és csak muszájból használom, hogy ne felejtsem el.
Angolul és németül olvasok mindent neten, és a filmeket is így nézem.
Igen, angolból B2-ről C1-re egyedül jutottam el. Volt könyvem, és nagyon sokat hallgattam filmeket, szótáraztam (!!), beszéltem, szavakat tanultam.
Azt gondolom, hogy elengedhetetlen az aktív része: beszéd, szótanulás példamondatokkal.
japánul próbálkozom mert régebben sokat játszottam. mindenki azt hiszi h én is ahogyan sok japán tanuló sokat animéztem, pedig nem és nem is nagyon szeretem. azt jobban hallom mint az angolt. én sem szeretem az angolt. a németet tanultam anno, de azt sem szeretem.
a német tanáraimat nem lehetett kedvelni. japán tanáron gondolkoztam, mert azt vettem észre h sok a hazugság japánból.
japán könyveket vettem és még veszek is. de neten még nem találtam olyat ami nem kamu és jó is lenne.
egy youtubert láttam aki jól tud, de idegesít h annyira lassan beszél és magyaráz.
kannákat már megtanultam és azokat gyakorlom. alap beszédet tudok pl. köszönés, napok, számolások, útba igazítás stb.
az angolt nem hallom. a star wars játékban is azt hallottam hogy: Julien, miközben azt mondta h: Kill you mi. Ki is volt amúgy írva ;p
A számokat is félre hallom. Idegesít az írásukban a sok e és nem tudom jól kiejteni...hát semmit sem.
a japánban az a jó h hang alapú az írásaik is és jól artikulálnak. azt a csengős hanglejtést még sajnos nem sajátítottam el.
szerintetek a japánt lehet tanár nélkül tanulni? azért pár év múlva ha kitartóbb leszek, keresek egy tanárt is.
A japán, ahogyan a legtöbb távol-keleti nyelv(járás), mindenféleképpen megkövetel mégha nem is nyelvtanárt, de egy anyanyelvi beszélőt aki tud segíteni.
A japánban főleg a pitch accent miatt.
Én végigjártam mind a 4 "irányt" más-más nyelvnél.
Tanár csak kezdésnek, utána egyedül: Kínai. A Konfuciusz intézet tanárai nagyon jók, nagyon jól megtanítják az alapokat, főleg mióta figyelembe lett véve a tanmenet kialakításánál Ye Qiuyue kutatása. Egy idő után viszont már nem tudnak újat tanítani (ez a kínaiban lévő nyelvtan kis mennyiségének köszönhető), csak szókincset növelni és "anyanyelvibbé" tenni, hogy mit hogyan szokás/nem szokás.
Végig tanárral: francia. Van olyan bonyolult a nyelvtana, és kifejezéseinek mennyisége, hogy szignifikánsan más legyen az eredmény, ha tanárral tanulja az ember és nem egyedül.
Egyedül kezdve, majd tanárral: thai és vietnami. Egy darabig el lehet jutni egyedül, megtanulni az alapokat. Viszont egy idő után annyi szabály és "kivételes" eset jön elő, hogy szinte lehetetlen feldolgozni, megérteni, rendszert találni benne tanár nélkül.
Egyedül: japán. Én magam is egyedül tanultam végig, tanárt magát sosem fogadtam. De mint említettem is a válaszom elején, végig volt velem egy anyanyelvi beszélő.
Igazából akármilyen nyelv tanulásáról is van szó, egy anyanyelvi partner a legfontosabb. Függetlenül attól, hogy maga a tanulási folyamat az egyedül, vagy tanárral történik-e.
Erre a leginkább ajánlom a [link] oldalt.
Nekem több próbálkozás után sem ment a nyelvtanulás, nincs érzékem hozzá. Volt egy Mexikói magyar barátnőm, mellette ragadt rám néhány kifejezés, de Mexikóban járva sem lettem jobb spanyolból. Idővel ez a kis tudás is kiesett. Nejem három nyelven beszél, mégsem ragad rám ebből semmi. Annak ellenére, hogy agyam minden történésre emlékszik, egész életemre feltudom idézni a látottakat, sőt, azt is kivel, mit beszéltem. (mérés szerint IQ-m 130 körül van) De a nyelvtanulás nem megy!
Egyik legjobb barátom több nyelvoktatást kipróbált, majd önfejlesztő módon erőstette a tudását. Idővel a társalgásra, élethelyzetekre összpontosító oktatás működött nála. A legjobb nyelvoktató tanfolyamot külföldön találta meg! Magyar - angol és magyar - német nyelven. A nyelvtant nem erőltették, csupán később. Nincs nyelvvizsgája sem! Viszont sikeresen nemzetközi logisztikával foglalkozik, több cégnél volt vezető beosztásban is. Számtalan országban járt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!