Mi adja a sikert a nyelvtanulásban?
Magántanár? Alkalmazás? Filmek?
Milyen rutint vettetek fel hozzá?
Középfokú nyelvvizsgát szeretnék tenni angol nyelvből, de nem akarok márfelesleges köröket futni.
"Mi adja a sikert a nyelvtanulásban?"
Az, hogy egyre inkább képes vagy használni. Nyilván. Nem? Milyen kérdés ez?...
"Magántanár? Alkalmazás? Filmek?"
Mindent használj, ami csak elérhető.
"Milyen rutint vettetek fel hozzá?"
Eljártam a nyelvórákra és aktívan részt is vettem az órán, vagyis nem csak ültem, mint egy zsák krumpli, hanem végig figyeltem is, egyszerűen hagytam magam tanítani: rendszeresen megcsináltam a házit, meg megtanultam, amit meg kellett tanulni. Ezen kívül igyekeztem minél többet használni a nyelvet a nyelvórákon kívül is, egyre inkább mindenfélére.
"Középfokú nyelvvizsgát szeretnék tenni angol nyelvből, de nem akarok márfelesleges köröket futni."
Akkor azt csináld, ami neked bejön: a konkrét nyelvórákon túl úgy foglalkozz a nyelvvel, ahogyan te magad szívesen teszed, mert mindenkinél az válik be legjobban, ha minél több időt, energiát szán rá, márpedig arra szán az ember időt meg energiát, amit szívesen csinál. És ne siettesd a folyamatot, mert nem az a jó cél, hogy mindig lapozzál a tankönyvben, hogy gyorsan haladj, hiszen a nyelvnek le is kell ülepednie az agyadban: nem az a lényeg, hogy minél több dologról halljál a nyelvvel kapcsolatban, hanem hogy minél jobban be is gyakorold az alapokat. Az angol egyébként is olyan, hogy ha betonbiztosan tudod az első három év anyagát, azzal a következő három évben is elleszel.
Jó alap, ha érted az írt és beszélt angolt, de ez kevés ahhoz, hogy ki tudd fejezni magad szóban vagy írásban. Fejlesztheted a nyelvtant önállóan az "English Grammar in Use" könyvvel, a beszédet viszont élesben kell gyakorolnod pl. beszédközpontú kis csoportos nyelvórákon. Nekem a Don't Panic nyelviskola nagyon bejön.
Ha csak nyelvvizsga kell, keress könnyű vizsgákat mint pl. a DExam írásbeli és az Origo szóbeli, és nézz utána a a honlapjaikon a követelményeknek, pontozásnak, feladattípusoknak. Ezekre pl. egy angol szakos hallgató olcsón fel tud készíteni.
Az iskolában utáltak a nyelvtanárok mert egy lingvisztikai anti talentum vagyok. Aztán AudioBook hallgatással csináltam meg a középfokot angolból 1 év alatt. Persze beszédcentrikus tanár elengedhetetlen.
Ki kell szótárazni, meg fizikai könyv formájában is olvasni kell!
Mindig csak egy kisebb részt venni az régieket meg ismételni.
Hallgatni kell amikor csak tudod napi több órát. Viszont így bevésődik és nem felejted el. És nem csak a szavak és kifejezések de a nyelvtan is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!