Hogy tudnám fejleszteni a hallott szövegértési "képességem"?
En azt csinaltam, hogy a Harry Potter sorozatot olvastam, s kozben hallgattam audio book-kent is. Csak arra kell vigyazni, hogy van brit angol es amerikai angol valtozata az audio book-nak, a brit angol valtozatot Stephen Fry olvassa fel, gyonyoru a kiejtese. (Es internetrol le is tudod tolteni, a konyvet meg lehet, hogy megtalalod konyvtarban.)
Remelem, tudtam segiteni!
"Ha filmeket nézek angolul, akkor nagyjából értem az egészet, de ha nyelvvizsga típusú hallott szövegértést csinálok, akkor mindig kb 20%-os lesz, mert nemtudom belőle kiszedni a lényeget"
A filmek nyelvezete primitív, ráadásul a filmek szövegét elég nagyjából érteni, tudod követni a cselekményt. A szövegértésnek viszont pont az a lényege, hogy nem nagyjából kell primitív szövegeket érteni, hanem abban a helyzetben kell lenni, hogy pl. egy üzleti konferenciát vagy egy egyetemi előadást követni tudj akkor is, ha a hangosítás nem tökéletes.
Filmek helyett rádióműsorokat kellene hallgatni. Először híreket, az a legkönnyebb. Utána beszélgetős műsorokat, ezek bonyolultabbak, mert a beszélők beszédtechnikája rosszabb lehet.
Lehetőleg gazdasági, politikai stb. témákban kellene szöveget hallgatni, tehát bonyolultabbakat, és jegyzetelni. A legfontosabb viszont az, hogy számok is legyenek a szövegekben, mert ezeket a legnehezebb megérteni és leírni, ugyanakkor a való életben rendkívül fontosak, mert nem elég őket "nagyjából" mérteni.
Javaslom a gazdasági és tudományos témájú rádióműsorokat.
A kérdező kommentje:
éppen olvasom a harry potter 7. részét. :)
2. hozzaszolo vagyok: ha angolul hallgatod, akkor internetrol le tudod tolteni audiobook-ban is, es hallgathatod-olvashatod egyutt, Stephen Fry eloadasaban tenyleg nagy elmeny, nekem nagyon tetszett!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!