Tudok így 3 nyelvet tanulni egyszerre?
Angol erős B2 szinten vagyok, az elsődleges célom C1-re vinni.
Korábban tanultam németet is, abból most A2 szint környékén vagyok, és B2 lenne a cél.
Nagyon tetszik a szerb nyelv (legjobban a felsoroltak közül, bár tudom, hogy annyira nem lesz hasznos) egy pár hónapja kezdtem el tanulni.
Lehetséges egyszerre ezt a 3 nyelvet tanulni? Ha igen milyen felosztás lenne az optimális?
14-es: naponta X szót megtanulni hülyeség, nem is lehet, mert csak akkor maradnak meg, ha nem magyar-idegennyelv, idegennyelv-magyar mondókaként tanulod - így nagyon rossz a hatásfok -, hanem mondatokban, szövegkben összefüggéseken keresztül, akkor pedig nincs felsö határ.
Lehet egyszerre akár 4-5 nyelvet is tanulni elméletileg, a gond általában az, hogy nincs annyi szabadidö egy nap, hogy mindegyikre jusson legalább fél óra intenziv foglalkozás.
Másrészt ha meg akarsz tanulni egy nyelvet, a fordítást el kell felejteni, mert minden nyelv logikája más, ezért nem lehet direkt fordítani, az átkonvertálás meg csak összezavarjha a tanulót. Ha meg beszélni is akarsz, akkor végképp nincs idö a fordításra meg a különbözö nyelvtani esetek, formációk megnevezését megkeresni, így soha nem tudsz beszélni.
Ahhoz, hogy egy nyelvet megtanujon valaki, át kell állni arra a gondolkodásmódra, akkor fogod tudni rendesen használni, írásban is meg szóban is.
17-es: honnan veszed, hogy nem egy a nyelvtanulás?
Éppen az általam leírt módszerrel megy, a szavakat nem "tanulom", hanem egyszerüen idövel érzem a jelentését, mert többféle helyzetben találkoztam velük.
Soha nem számolgattam, mennyivel nö naponta a szókincsem, de folyamatosan több lesz.
És NEM azért nem lesz szabadidöd, mert több nyelvet tanulsz egyszerre, hanem mert minden nyelv úgy marad csak friss, ha naponta használod és EZ AZ, mihez idö kell. Ha csak egy nyelvet tanulnál, akkor sem foglalkoznál vele naponta 3-5 órát, mert ennyi idöd egyszerüen nincs.
De hogy kicsit elkeserítselek, ezzel - a szerinted lehetetlen módszerrel - megtanultam németül, angolul és oroszul is, habár ezt nemrég kezdtem, a többit kicsivel korábban. És nagyon is jól müködik, söt az egyes nyelvek segítenek abban, hogy a másikakat jobban megértsem, már ami a nyelv "lelkét" illeti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!