Mi a véleményetek Sobieski Artúr könyveiről? Tanult már valaki abból?
Én a 𝑅𝑒𝓃𝒹𝓈𝓏𝑒𝓇𝑒𝓈 𝓈𝓅𝒶𝓃𝓎𝑜𝓁 𝓁𝑒í𝓇ó 𝓃𝓎𝑒𝓁𝓋𝓉𝒶𝓃 c. művét ismerem leginkább, amelyet Várady Lászlóval közösen írt. Ez a maga idejében (a múlt század 60-as, 70-es évei) komoly, átfogó, alapos munkának számított, egyes részei ma is helytállóak, de mára összességében minden szempontból elavult.
Megvolt még nekem a 𝒮𝓅𝒶𝓃𝓎𝑜𝓁 𝓉á𝓇𝓈𝒶𝓁𝑔á𝓈𝒾 é𝓈 𝓀ü𝓁𝓀𝑒𝓇𝑒𝓈𝓀𝑒𝒹𝑒𝓁𝓂𝒾 𝓃𝓎𝑒𝓁𝓋𝓀ö𝓃𝓎𝓋, amelynek szintén Sobieski az egyik szerzője, de azt kevésbé használtam.
Én a helyedben keresnék valami modernebbet, mégiscsak eltelt 60 év azóta...
Bizony, és nem csak a spanyol, hanem minden élő nyelv, és a nyelvi változás akár már 40-50 év elteltével is szembeötlő lehet (természetesen a szókincsben a leglátványosabb, de azért a nyelvtanban is érezhető).
Nyilván a klasszikus, irodalmi spanyol nyelvtani rendszere megtanulható a Sobieski-Várady nyelvtan segítségével (leszámítva néhány kisebb-nagyobb tévedést és hiányosságot, amely a műben található), de nem a modern nyelvhasználatot tükrözi. (Ha lenne időm, fel tudnék sorolni egy sor példát erre.)
Emellett nem könnyen emészthető, inkább egyetemi szintű fonetika és morfoszintaxis tárgyakhoz ajánlottam volna, ha nem lennének azóta nála újabbak és jobbak.
Ha kezdő vagy és a mai spanyol nyelvet szeretnéd megtanulni abból a célból, hogy spanyolul beszélő emberekkel szót tudj érteni, megérts spanyol nyelvű híreket, filmeket, azt javasolnám, hogy ne Sobieski Artur (vagy mondjuk Király Rudolf) műveiből indulj ki. Ajánlom pl. a Klett kiadó nyelvtanait, vagy a Faluba-Horányi nyelvtant (fenn van a neten).
Ha viszont inkább írott szövegeket, tudományos cikkeket, klasszikus szerzőket szeretnél olvasgatni, arra teljesen jók lehetnek a régebbi nyelvtanok is. (Mondjuk kell melléjük még egy nyelvkönyv, mert önmagában egy nyelvtan nem elég a nyelvtudáshoz.)
Persze.
Duolingo?
Amit én ajánlanék :
Kertész Judit : Rendszeres spanyol nyelvtan
Kertész Judit : Rendszeres spanyol nyelvtan középfokon
Kiváló könyvek.Leginkább antikváriumokban lehet rájuk bukkanni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!