Van itt olyan, aki autodidakta módon, magàtól megtanult egy idegen nyelvet majd le is vizsgázott belőle? Ha igen, akkor mi volt a módszered?
Régen az iskolában angolt és németet tanultam, azokból meglett a felsőfokú vizsga. Aztán később megtetszett a francia, aminek már önállóan álltam neki.
Vettem néhány nyelvkönyvet és néhány francia nyelvű könyvet, elkezdtem nézni a francia híreket és feliratos filmeket, és rengeteget szótáraztam (ez volt a legkimerítőbb része). 4-6 hónap után már gyakorlatilag szótár nélkül is ment az olvasás (amit nem értettem, azt könnyen ki tudtam következtetni), és elég jól értettem a híreket/filmeket.
A kezdéstől számított közel egy év után letettem a felső írásbelit. Elég vicces volt, mert 61%-os lett, szóval éppen, hogy sikerült (nyilván a nyelvtanom volt a gyenge láncszem, de a magas szókinccsel átugrottam a lécet).
Utána a szóbeli miatt már jártam néhány hónapig tanárhoz, mert a beszédkészség az egyetlen, amit szinte lehetetlen egyedül fejleszteni, főleg akkor, ha még életedben nem beszéltél az adott nyelven.
Szóval a válasz az, hogy a beszéden kívül minden készséget tudsz egyedül is fejleszteni, ha hajlandó vagy sok szöveget feldolgozni és elemezni (ez a része nyilván fárasztóbb, mintha "készen" kapnád egy tanártól, hogy mikor mit csinálj).
Nekem egy ismerősöm tanult meg egyedül 3 hónap alatt spanyolul. Keress rá youtubeon, Sofia Vass, elmondja, hogy hogyan csinálta. (Minden nyelvre lehet alkalmazni.) Ha jól emlékszem a leghatékonyabb nyelvtanulási módszer című videóban van.
Én is valameddig egyedül jutottam el, viszont nem tidom az mennyire számít egyéninek, mert ha nem értettem valamit megkérdeztem a külföldi ismerőseim. És a legvégén már tanárral készültem az emelt érettségire. (Nyelvszak miatt kellett.)
"Nem tartom valószínűnek"
És miért valószínűtlen az, hogy valaki megérti, értelmezi és utána önállóan alkalmazni tudja a nyelv(tan)könyvben olvasottakat?
Inkább a a megdöbbentő, hogy ezért sok millió forintot kiad valaki.
Soha nem jártam nyelviskolába/nyelvtanárhoz és meglett a német írásbeli felsőfok. Nyelvkönyv, azután a neten az adott nyelven cikkek olvasása, filmnézés felirattal, stb.
De szóbeli gyakorlásért sem voltam hajlandó fizetni, úgyhogy kijártam Ausztriába (a határ mellől viszonylag könnyen), és ismerősökkel, boltban, stb. gyakorlás után a szóbeli középfok is meglett.
Azután még következett három nyelv (angol és olasz közép, spanyol felsőfok) írásban. Ha lesz időm, majd kiugrom ezeket is szóban gyakorolni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!