Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Angol nyelvben, az egyszerű...

Angol nyelvben, az egyszerű mondatok kepzese, hogy is van ez?

Figyelt kérdés

Vilag eletemben nemetet tanultam, illetve evek ota nemet nyelvteruleten is elek, ennel fogva az jol is megy, B2 szinten. Gyerekkoromban sokat jatszottam online, illetve sokat bongesztem az interneten, ennel fogva eleg sok szot tudok angolul is, nagyon sok szoveget illetve videot megertek, ha angolul van, beszelni viszont nem tudok.

Par napja fekudtem ra arra hogy megtanuljak normalisan angolul, viszont nagyon nem vilagos szamomra, hogy mikor melyik mondatot, szavakat hasznaljuk.

Ezek a legegyszerubb mondatszerkezetek. (Azt hiszem)

Vegyunk egy egyszeru peldat.

I’m going to the Store (azt hiszem ez igy helyes, megyek a boltba).

Nos, ezt miert igy mondjak? Ha egyszeru mondat, akkor miert nem “i go” ? Mert neha latok ilyen mondatokat is (“i do”) . Akkor az miert nem i’m doing? Mikor es honnan tudom hogy csak siman alany - allitmanyt kell hasznalnom, vagy -ing vegzodes van? Mi a kulonbseg?

Van az a kerdes hogy What are you doing, azaz mit csinalsz? Illetve egy masik pelda, a What do you think? Miert teljesen mas a ket mondat, miert hasznal ket teljesen kulonbozo segediget? Mi a kulonbseg es honnan tudom mikor melyiket kell hasznalni?

Meg egy kerdes.

Mikor hasznaljuk a “will” szot a mondatban ? Pl you’ll see. Ez alapvetoen jovoidot jelent ha jol tudom. Viszont sokszor olyan kontextusban is latom ami szamomra nem feltetlenul jelent jovo idot, tehat a jelenben zajlik az adott cselekmeny. Ez miert van ?

Alapvetoen megertem amirol egy cikk szol, mert a szavakat ismerem, viszont a fent emlitett hianyossagok miatt nem nagyon merek megszolalni angolul, mert nincs meg az a magabiztossagom mint pl a nemetben, amit az evek alatt mar magamra szedtem, ezen szeretnek valtoztatni.

Valaszotokat elore is koszonom!

Ha meg eszembe jut valami, valaszban leirom.

2023. aug. 15. 08:24
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Igeidőket nézd át.

I go- egyszerű jelen, szokásokra használják.i go to the store every day. Minden nap elmegyek a boltba. A magyar "szoktam" elég jól megfeleltethető neki.

I am going to the store- elmegyek (épp most) a boltba.

Nagyon egy kommentben nem lehet kifejteni az egész témát, de millió könyv született már erre. Az igeodoket akkor fogod atlatni, ha leulsz és megtanulod őket, példákkal és kivételekkel szemléltetve. Ez egy rendszer, amit egyben kell látni, nem a külön kiragadott részletekkel/kivetelekkel kell kezdeni.

2023. aug. 15. 08:44
 2/13 A kérdező kommentje:
Koszonom a valaszt. Tudnal esetleg kuldeni valami linket, vagy konyvcimet, ami alapjan elindulhatok?
2023. aug. 15. 08:46
 3/13 anonim ***** válasza:

"ezt miert igy mondjak? Ha egyszeru mondat, akkor miert nem “i go” ?"

:))))

Nyelvkönyvnek hívják. Annak alapján indulj. Itt van pl. ez:

[link]

2023. aug. 15. 08:53
 4/13 anonim ***** válasza:

Nem kell könyvcím, beírod a keresőbe, van pár oldal, tehát beírod, hogy angoltanszék egyszerű jelen stb:

[link]

[link]

[link]

vagy ef egyszerű jelen:

[link]

2023. aug. 15. 08:57
 5/13 anonim ***** válasza:
74%

Először egy attekintessel kezdj, pl ezzel

[link]

Aztán igeidonkent nézz rá a külön szabályokra és használatukra. Ne ijedj meg, ha valamit nem értesz, a present perfectnek pl hetek ha nem hónapok kellenek, mire megerti az ember normálisan.

2023. aug. 15. 09:00
 6/13 anonim ***** válasza:
44%

Nem ismerem ezt az angoltanszek.hu-t, de ahogy már eleve az első táblázatba belerakja a nobody-t, az szerintem baromira zavaró...

Kérdező, az egyszerű jelenidő (Present Simple) három alapmondata az, amit már te is tudsz valószínűleg:

állítás: I love you.

tagadás: I don't know.

kérdés: Do you speak English?

Egyesszám harmadik személyben "egyet sziszegünk":

állításban az ige végén, tagadásban meg kérdésben pedig a segédige végén:

He loveS you.

He doESN'T know.

DoES he speak English?

Van itt még némi helyesírási tudnivaló, de kb. ennyi a lényeg.

2023. aug. 15. 09:03
 7/13 anonim ***** válasza:
59%

Bármilyen angol nyelvtani könyvre ha rakeresel ki tudod bogaraszni belőle. (Pl Elementary English Grammar)

12 igeido van. Alap hogx meg kell tanulni a szabályaikat. A nélkül nehezen lehet elindulni. Kezdetnek elég lesz az egyszerű jelen, a folyamatos jelen, egyszerű múlt, folyamatos múlt

2023. aug. 15. 10:24
 8/13 anonim ***** válasza:
48%

Istenem, miért kell egy tök kezdőre mindjárt rázúdítani mind a 12 igeidőt, vagy legalábbis négyet egyszerre?...

Kérdező, nyelvkönyvet vegyél elő, aszerint haladj, nehogy gyomorrontást kapjál már az elején! Nem csak igeidők vannak a világon, egy csomó más is van közben, azokat is tanuld, hogy mindegyik igeidőnek legyen ideje leülepedni menet közben, csak aztán jöjjön a következő! Nem neked kell feltalálnod a nyelvtanítást, ki van az már találva, azért írták a nyelvkönyveket, hogy megkönnyítsék a dolgodat.

2023. aug. 15. 10:33
 9/13 anonim ***** válasza:
74%
8-as: mert ez volt a kérdése. Nyilván tudja ő is, hogy nem ettől fog megtanulni angolul.
2023. aug. 15. 10:45
 10/13 anonim ***** válasza:
Legalábbis remélem, hogy tudja
2023. aug. 15. 10:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!