⭕️Kérem szépen a segítségüket?
Nincs egyetlen tuti módszer, mindenkinél más módszerek hatékonyabbak.
Egyszerűen el kell kezdeni.
Itt van pl. egy csomó minden, amiből el lehet kezdeni csipegetni:
https://www.youtube.com/results?search_query=angol+kezdő
Amúgy hány évesen nem sikerül visszaemlékezni rá, hogy az iskolában hogy is volt ez? :) Volt ugye könyv, munkafüzet, hanganyag, a tanár tudta a megoldásokat (ami helyett kell ugye megoldókulcs), és hajrá. Ilyesmik itt vannak: ki kell választani egy tankönyvsorozatot és csinálgatni:
Nincs rossz módszer, ezen nem kell aggódni. El kell kezdeni és minden nap foglalkozni vele valamennyit - nyilván minél többet, annál jobb. Legyen valami jegyzetfüzet, amibe az ember leírja az írásbeli feladatok megoldásait, lehet szótárfüzetet is használni, de manapság a szavak memorizálását appok, internetes oldalak is segítik (pl. quizlet), de bármi jó, csak az nem, ha az ember azzal tölti az idejét, hogy a tökéletes módszert vadássza, ahelyett, hogy megtanulna újabb 10-20 szót, vagy bármi ilyesmi.
Én most kezdtem a 4. idegen nyelvet tanulni nulláról. Egy pár hetes intenzív tanfolyammal indítottam. Tanulunk fontos kifejezéseket, nyelvtant, hallgatunk szöveget, anyanyelvi tanár tartja az órákat stb.
A következő két évben szeretnék eljutni nulláról B2-re. Tudni kell, hogy abban az országban élek, ahol ez a nyelv, viszont mindenki jól beszél angolul, azaz mindenki angolul válaszol, akkor is, ha ezen a nyelven beszélek hozzá.
Igazából én mindent tanárral tanultam. Eddig közoktatásban illetve egyetemen. Aztán persze egy alap szint után jöhetnek a filmek, szakirodalom, szépirodalom stb.
Illetve nagyon segít, ha összejössz valakivel, akinek az az anyanyelve vagy az a közös nyelvetek.
Persze a sokadik nyelvnél a többi nyelvtudás nagyon sokat segít.
Sok függ attól is, hogy milyen nyelvről van szó. Ha valamilyen ritka szuahéli vagy majáj nyelv lenne, máshonnan kezdeném, de tegyük fel, hogy nem véletlenül írtad a kulcsszavak közé, hogy "angol", mert az angol nyelvre célzol.
Kezdeném (ez esetben) azzal, hogy már biztosan nem a nulláról indulsz.
Gyűjtsd össze a már jól ismert kifejezéseket. Pld.
Good morning.
Thank you very much.
I love you.
Fogadni mernék komolyabb összegbe, hogy tudnád folytatni a sort, és legalább 20-30 ilyen kifejezés összegyűlne, ha akarnád.
Kezdheted pld ezeknek a kifejezéseknek az elemzésével. Sok nyelvtani és szókincs-beli "tanulság" vonható le belőlük a későbbiekre. Pld az "I love you" kifejezés valójában már egy teljes kijelentő mondat egyszerű jelen időben, hiszen minden szükséges mondatrész benne van:
I = Én (alany)
love = szeret(ni, ige)
you = téged (tárgy)
Ismerd fel, hogy a mondatok kötött szórendje miatt máris az egyszerű jelen időt kijentő mondatban ismered is. (Pld a "you" most azért "téged/titeket/Önt/Önöket" és nem "te/Ön/ti/Önök", mert az állítmány után van, és nem előtte.)
Ha hozzá tanulsz 2-3 egyszerű, általános igét, máris egy csomó mondatot magad is megalkodhatsz. Pld:
eat = enni
drink = inni
play = játszani
Ehhez hozzávesszük azokat a személynévmásokat, amihez nem kell ragozni az igét. Azt csak egyes szém 3. személyben kell (tehát ha az alany "ő"), azon kívül a teljes lista:
you = te/Ön/ti/Önök
we = mi
they = ők
Máris kezdhetsz játszani azzal, hogy a tárgy helyébe alami logikus és közismert főnevet teszel, és megalkotod a saját mondataidat:
"They play tennis." = Ők + játszani + tenisz = Teniszeznek.
"We drink Coca Cola." = Mi + inni + Coca Cola = Kólázunk.
"You eat hamburgers" = Te/ti + enni + hamburgerek = Hamburgerezel / hamburgereztek.
Persze egy csomó kis kegyes csalás van ebben, apró nyelvtani finomságok még hiányoznak, de "első leckének" jó játék és jó élmény, pont megadja a kezdőlökést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!