86%ot irtam angol euro kozepfoku nyelvvizsgan. Atmennek a felson is?
Akkor ismerősöd minek ment középfokúra?
Egyébként az írásbeli is csak a dolgok egyik fele.
Szeptember 4-én mentem az Eurora felsőfokúzni, kétnyelvűt csináltam, vagyis angol-magyar és szóbelit és írásbelit egyben. 76% lett. Ennek ellenére, ahogy előttem írták, nagyon nehéz. És nem az angol nyelv miatt nehéz. Ami nehézzé teszi az
1. Hogy tényleg marha kevés az idő: van pl. egy olyan feladat, hogy újságcikkekhez kell címeket társítani. Na mármost ehhez is 2x-3x el kell olvasnod az egyes cikkeket, hogy rájöjj, melyikhez melyik illik a legjobban. Van olyan, ami csak árnyalatnyilag tér el, és mondjuk három cikkhez is oda lehetne tenni. Ezen gondolkodni kell, ami idő. Tehát nem állhatsz le tényleg töprengeni, mert nagyon tempós, az idő itt a legfőbb ellenséged.
2. Szerintem olyan dolgokat is tesztel, aminek az angol nyelv tudásához nincs sok köze. Itt van pl. a kedvencem, a "long text". Ez abból áll, hogy elénk raktak egy három és fél oldalas szöveget, hozzá nyolc olyan kérdést, hogy némelyiket négyszer is el kellett olvasnom, hogy egyáltalán megértsem, mi a kérdés. És a szüveget nem olvashatod végig, erre egyszerűen nincs idő. Ide az ún. "scan reading" kell, vagyis ki kell szűrni az információt "átfutva" a sorokat. Ez -szerintem- hasonló terjedelmű szövegnél még magyarul is nehéz lenne. Itt tehát nem a nyelvtudásodat mérik, hanem egy teljesen más készséget.
3. Sok feladat van, és hosszú, intenzív koncentráció szükséges. Én a végén hulla fáradt voltam. Bár szóbeli egy kicsit felüdített (96% lett:D).
Szóval szerintem még hagyjad. A felsőfokúhoz ráadásul iszonyatosan sok szót kell tudni. Ez egyébként a legfőbb különbség a kettő között. Jó sok irodalmat kell olvasni hozzá.
Az egy dolog, egy jó dolog, de rengeteg helyen a papír mögé néznek. S elég gyakran elmondják, hogy a tudás számít, teljesen mindegy, hogy nekem például nincs meg a felsőfok, de beszélek azon a szinten.
Szerintem egy kicsit mindkettőnknek igaza van!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!