Hogyan helyes? Illetve, ha Fußball spielen lenne annak lenne valami jelentésbeli különbsége?
a den az Akk.
a kein ragozása
N kein
A keinen
D keinem
G keines
Amikor határozott névelőt használsz, akkor az egy konkrét dologra vonatkozik.
Amikor meg nem, akkor pedig általánosságban.
Mondjuk szeretem a focit amit éppen nézünk, akkor ott mögen + akkusativ és akkor mivel (der Ball,äe) a der tárgyesetben den-re változik.
A Fußball spielen-hez egy ige+főnév típusú szerkezet kell
Ich spiele Fußball.
Vagy ha úgy akarod mondani, hogy azt a focit szereted, amit mások játszanak vagy Fußballspiel (főnévként és akkor das lesz a névelő) így egyben, vagy tartalmilag a Fußball csak így simán ugyanazt jelenti
A ragozás az nem úgy van, ahogy a második mondja.
Úgy képzeld el, hogy van egy táblázat felső sor, amiben a der die das die(tsz.) van, és a függőleges sorban pedig az esetek.
Tehát nominativ (alanyeset) akkusativ (tárgyeset) és dativ (részeseset)
der die das die
den die das die
dem der dem den+n
érdemes megfigyelni, hogy tárgyesetben csak a der változik
az összes ilyen, hogy einen keinen meinen diesen welchen
az mind ezeknek az analógiájára működik
tehát ha valaminek a hiányát akarod kifejezni a kein szóval
akkor mondjuk ha der a névelője akkor keinen, a den analógiájára tárgyesetben, részesesetben pedig keinem a dem analógiájára
nominativban pedig keiner a der analógiájára
visszatérve az eredeti példára
Ich mag keinen Fußball. Ha mondjuk van egy csomó focilabda és mondjuk neked egyik sem tetszik.
Ha viszont a focit nem szereted.
Ich mag Fußball nicht.
A genitivet hagyjuk még egy ideig. Inkább azt gyakorold, hogy mikor dativ és mikor akkusativ
nominativban kein keine kein
na rosszul tanítom
és ennek az analógiájára a többi
keiner a die dativja (pl mit+dativ-nál valakiVEL valamiVEL)
magyarul sincs ott, csak nem mindenki beszél szabályosan magyarul
és egyébként sincsenek 1:1ben nyelvi megfelelők
Magyarul egyébként ez egy germanizáció, hogy én szeretem a focit. (melyik focit? ugye)
De ugye magyar nyelv az nem szigorúan SVO szórendű, tehát magyarul inkább az mondjuk, hogy focikedvelő vagyok.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!