Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Mennyire érdemes franciául...

Mennyire érdemes franciául tanulni ?

Figyelt kérdés

2023. jún. 12. 19:41
 1/9 anonim ***** válasza:
50%
Nagyon.
2023. jún. 12. 19:59
 2/9 anonim ***** válasza:
82%

Ha francia nyelvterületen tervezel élni, akkor nagyon.

Ha francia multinak akarsz dolgozni, akkor nagyon.

Ha tetszik a francia nyelv és kultúra, akkor nagyon.

Minden más esetben teljesen felesleges.

2023. jún. 12. 21:17
 3/9 A kérdező kommentje:

Alapvetően, csak tetszik a kultúra és a nyelv.

Perpillanat orvosin tanulok és bármennyire is hihetetlen van annyi feles időm, hogy szeretnék elkezdeni egy új nyelv tanulásába.

Angolból felső, németből középfokúm van, de kifejezetten nem szeretem a német nyelvet, csak gimiben a szüleim azt akarták, hogy németet tanuljak.

2023. jún. 12. 21:43
 4/9 anonim ***** válasza:
72%

Jól tették. Keresd viszont te indokot, hogy megszeresd a németet is. Angol alap. Német is azért egy elég sokak által beszélt nyelv. Kiváló tudósokkal, jó tanulmányokkal, amiket csak akkor értesz ha tudsz németül. Szeretsz könyvet olvasni, filmezni esetleg játszani? Ha tudod akkor állítsd németre. Az angolt is tartsd karban. Mind a kettő egy értékes nyelv, ami használható. Mivel orvosok vagy rengeteg anyag és kutatás nem érhető el magyarul, csak angolul, németül. A tanácsom, hogy ne hanyagold el őket. Ez fontos. Olvass pl angolul, nézz filmeket németül.

És az, hogy esetleg 3 idegen nyelven beszélsz majd az megint csak hasznodra válik. 3 nyelvvizsga jól hangzik. Szóval jó cél.

2023. jún. 12. 22:16
 5/9 anonim ***** válasza:
79%

2-esnek nincs igaza, mert nyilván nem tudja, hogy a francia az angol mellett az egyetlen olyan nyelv a világon, amit mind az 5 földrészen beszélnek.

azt sem tudja, hogy a frankofón nemzetközösség több mint fél száz országot egyesít világszerte, ahol első vagy második hivatalos nyelv a francia, így az végképp nem igaz, hogy csak akkor tanuld, ha Franciaországban akarsz valamit kezdeni magaddal.

a magyarok alig 13%-a beszél franciául, ami nagyon alacsony arány, éppen ezért nagyon-nagyon megéri franciául tanulni, mert idehaza is két kézzel kapkodnak utánuk, és lévén, hogy kevesebben beszélnek franciául, mint angolul vagy németül, ezért a franciások munkaerőpiaci alkupozíciója is jobb, vagyis nagyobb pénzeket keresnek.

2023. jún. 13. 14:50
 6/9 anonim ***** válasza:
81%

5-nél a pont, nagyon jól tájékozott, így van, ahogy mondja!

Ha ezekkel a nyilvánvló előnyökkel minél többen tisztában lennének, nem menne a dilemma azon, hogy megtanuljanak-e franciául vagy sem.

Ha nem szereted a németet, kár erőltetni... én sem szerettem soha, pedig gimiben tanították.

Én 3 nyelven beszélek: angol, francia és spanyol, de soha semmivel nem volt akkora sikerem, mint a franciával, egy ideig Brüsszelben is dolgoztam.

A franciát körbeveszi valami varázslatos aura, egyszerűen látszik az emberek szemében, mikor megszólalok franciául, az irigységgel vegyes csodálat.

2023. jún. 13. 16:35
 7/9 anonim ***** válasza:
78%

5: Szövegértés! Látom, az nemigen megy!

Én francia nyelvterületről beszéltem, te szűkítetted le Franciaországra, majd utána jól ledorongoltál, hogy én csak Franciaországra gondolok, mivel "nyilván" én csak egy ilyen kis tudatlan hülyegyerek vagyok, aki azt hiszi, franciául csak Franciaországban beszélnek.

5-6: Egyébként meg baromira nem számít, hogy egy nyelvet hány földrészen beszélnek, főleg úgy, hogy Európán és Afrikán kívül a franciát minden földrészen csak marginálisan beszélik, és ebbe még az amerikai földrész is beletartozik, hiszen a kb. 1 milliárdnyi, Alaszka és Tűzföld között élő emberből max. 20 milliónak francia az anyanyelve, ami alig 2% körül van. Bájos, ahogy egy világviszonylatban bolhányi nyelvet akartok az angol elterjedtségével egy szintre emelni.

Persze ne legyünk igazságtalanok, arányaiban Afrikában beszélik a legtöbben a franciát, de kétlem, hogy Kérdezőt annyira csábítanák a szegény afrikai országok, hacsak nem azok multijai akarnak Magyarországra települni. Muhaha.

Amikor francia multikról írtam a 2-esben, akkor valóban franciaországi multikra gondoltam, mert kétlem, hogy tömegesen akarnának "multik" Magyarországra települni Francia Polinéziából, Elefántcsontpartról, vagy akár a "bámulatos" gazdasággal bíró Haitiről. Québecből meg nem ide jönnek…

Az a baj, hogy a francia beszélők még mindig annyira fenn hordják az orrukat, hogy nem veszik észre, hogy elment mellettük a világ, és a francia már nem világnyelv, felváltotta az angol, ám ők arrogánsan védik a nyelvüket (lásd québeci nyelvtörvények), és nem hajlandóak alkalmazkodni, ami erősen kontra-produktív.

A világ kiváló szakembereinek zöme csak angolul beszél. Ha egy multi nem hajlandó franciául nem beszélő szakemberekkel szóba állni, saját magával tesz rosszat, hiszen sokkal kisebb kínálatból tud csak válogatni. A mai globalizált világban ez a begyöpösödött gondolkodás garancia a lemaradásra. Én nem akarnék egy ilyen szűklátókörű vezetésű vállalatnak dolgozni. Ráadásul, miért tanulnék meg franciául a francia multik kedvéért, ha tucatnyi más ajánlatból tudok válogatni, ahol örömmel fogadnak az angoltudásommal. A jó szakemberek más cégek felé fognak orientálódni, a franciáknak meg marad, aki marad.

De pont 5-ös mutatott erre rá: ha nálunk 13% beszél franciául (ami nem tűnik hihetőnek, de tegyük fel!), akkor angolul minimum 70%, hiszen nagyságrendekkel többen tanulnak angolul, mint franciául. Ha egy multi a 13%-ból akar válogatni a 70% helyett, az meg is érdemli a sorsát – és középtávon elkerülhetetlen bukását.

De ahogy Kérdező írta, neki tetszik a francia nyelv és kultúra, akkor viszont nosza rajta, vesse bele magát, mert ezek szerint ő hobbiból érdeklődik a francia iránt! Csak akkor már nem arról beszélünk, hogy érdemes-e megtanulni franciául, mert az egy racionális kérdés lenne, amivel valamilyen gazdasági, pénzügyi, foglalkoztatási előnyt, előrelépést lehet elérni. A hobbi meg ugye egy emocionális kérdés, amit a saját kedvtelésünkből űzünk, hogy jól érezzük közben magunkat.

Aztán ha úgy alakul, és a ráció és az emóció találkozik, akkor lehet, hogy el tud helyezkedni Franciaországban vagy Belgiumban orvosként, mert a Brexit után az angollal Nyugat-Európában nem sokra megy orvosként, a németet meg ugye nem szereti. Igaz, csak azt írta, orvosin tanul, nem azt, hogy orvosnak.

2023. jún. 13. 17:45
 8/9 anonim ***** válasza:
63%

7

valamit betalálhattam mégis, mert regényt írtál rá válaszképp.

én elintézlek röviden.

az előző kommentedből kiviláglott, hogy biztosan nem 54 tagállamra gondoltál, amikor írtad, merthogy Frankofónia jelenleg ennyi országot fed le.

butus, az, hogy 13% tud csak a magyarok közül franciául, az elsősorban azt jelenti, hogy az átlagmagyar még angolul is nehezen tanul meg, nemhogy franciául.

aki igazán kiváló szakmber, az NEM CSAK ANGOLUL BESZÉL.

amit te fennhorják az orrukat a franciások dolognak tekintesz, az öregem szimpla irigység lehet részedről.

az a nagy helyzet, h. sok kapu és pénztárca megnyílik, ha franciául is tudsz és iszonyú nagy respectje van még mindig ennek a nyelvnek.

aki meg tett bele időt és energiát, és megtanulta magas szinten, hadd legyen már büszke erre, megdolgozott érte.

2023. jún. 13. 21:57
 9/9 anonim ***** válasza:

8:

"valamit betalálhattam mégis, mert regényt írtál rá válaszképp."

Nem szeretem, ha a válaszolók valótlanságokkal félrevezetik a kérdezőket.

"én elintézlek röviden."

Nem sikerült.

"az előző kommentedből kiviláglott, hogy biztosan nem 54 tagállamra gondoltál, amikor írtad, merthogy Frankofónia jelenleg ennyi országot fed le."

Miből is? Hogy nem soroltam fel mind az 54 frankofón országot? Felesleges lett volna, hiszen az álláspontomat nem támasztotta volna az sem jobban alá, elég volt a teljesség igénye nélkül megemlítenem néhány reprezentatív frankofón országot, hiszen ebből is kiderülhetett volna, hogy a legtöbb frankofón ország harmadik világbéli és gazdaságilag gyakorlatilag súlytalan, ami a nyelvtanulás érdemessége szempontjából a nem érdemes kategóriát erősíti.

"butus, az, hogy 13% tud csak a magyarok közül franciául, az elsősorban azt jelenti, hogy az átlagmagyar még angolul is nehezen tanul meg, nemhogy franciául."

Nem! Ez azt jelenti, hogy elég komoly kognitív torzítással élsz, ha ebből a statisztikából te azt a téves következtetést vonod le, hogy ez azért van, mert a francia nehezebb az angolnál. Ennél sokkal prózaibb oka van: angolul érdemes tudni, franciául meg nem érdemes – és ezzel tisztában vannak a nyelvtanulók is. Ezt tükrözi az a KSH statisztika, miszerint angol nyelvvizsgát 100-200-szor annyian tesznek évente, mint franciát. Persze, ezt te angolgyűlölőként úgysem fogod elismerni.

"aki igazán kiváló szakmber, az NEM CSAK ANGOLUL BESZÉL."

Megintcsak kifordítod a sarkából a világot, hogy megmegyarázd a saját elgondolásod: egy szakember attól kiváló szakember, hogy kiválóan ért a szakmájához. Ezt jelenti a szakember szó, minden mást csak te képzelsz bele. A nyelvtudás nem szakma, az csak egy eszköz a szakma űzéséhez. És eszközként az angol nagyságrendekkel hasznosabb, mint a francia.

"amit te fennhorják az orrukat a franciások dolognak tekintesz, az öregem szimpla irigység lehet részedről."

Hát igen, ez is beszédes. Tudod, akinek csak kalapácsa van, az hajlamos mindent szögnek nézni… Ahelyett hogy belenéznél a tükörbe és önismeretet gyakorolnál, inkább másokról találsz ki légből kapott magyarázatokat, hogy nehogy szembesülnöd kelljen a saját idioszinkráziáddal – de ezzel épp azt erősíted.

"az a nagy helyzet, h. sok kapu és pénztárca megnyílik, ha franciául is tudsz és iszonyú nagy respectje van még mindig ennek a nyelvnek."

A te buborékodban ez bizonyára így van, de hidd el: a világ nagy része a te buborékodon kívül van, és ott nagyon nem igaz az, amit te állítasz.

"aki meg tett bele időt és energiát, és megtanulta magas szinten, hadd legyen már büszke erre, megdolgozott érte."

Ezt senki nem vitatta, de nem is erről volt szó.

2023. jún. 14. 09:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!