Milyen appot ajánlotok?
Szia! Én 3 éve tanulok majdnem teljesen önállóan japánul, úgyhogy tudok javasolni japántanulással kapcsolatban dolgokat, amiket te kezdőként hasznosnak vélhetsz.
Először is: A Duolingo szerintem a LEGROSSZABB japán tanulás szempontjából. Igazából az az app európai nyelvekre van optimizálva, és ezért nem jól működik a japán nyelvvel.
Azonkívül azt fontos figyelembe vennünk, hogy a japán nyelv az egyik legnehezebb a világon, és sok évbe telik még egy kis részét is érteni. Amit jelenleg tanulsz, a hiragana és katakana, az annyira könnyű a japán nyelv összes többi részéhez képest, hogy arra tulajdonképpen a japán tanulás 0. lépéseként szoktam gondolni. Mert azon a két ábécén kívül van több mint 2000 írásjel (kandzsi), amit az olvasástudáshoz meg kell tanulnod; a japánok is még a gimnáziumon keresztül is tanulnak olvasni. Ezeknek a kandzsik mind van egy önálló jelentése, és mindegyiket legalább KÉTféleképpen lehet kiejteni, és nem mindig lehet megállapítani, melyikkel kell kiolvasni. Azonkívül a nyelvtan rettenetesen nehéz. Vannak olyan önálló szavak, amiket nem is lehet lefordítani, vagy szimplán csak érzést, "díszt" rak a mondathoz. És még a szókincsük is óriási: a japán anyanyelvű felnőttek akár 50.000 szavas szókinccsel rendelkeznek, és ez tényleg mutatkozik: külön szó van arra ha egy tárgy hideg/meleg, és arra, ha te, vagy a levegő hideg/meleg. Külön szó van egy ajtó, könyv, meg szem kinyitására/becsukására. Vagy legalább 7 különböző, a mindennapokban használt szót tudnék nyomban felsorolni az "én" személyes névmásra, és létezik pl arra is külön szó, amikor egy tárgy meleg+könnyű, EGYBEN! A legtöbbek a hiragana, katakana és egyéb alapok után feladják, és én annak ellenére, hogy ezt a nyelvet tanulom 3 éve (valamennyire) intenzív tanulással, csak kb. középszinten (JLPT N3) tudok beszélni és érteni japánul. Nem ajánlom azoknak, akik csak hobbiból akarnak megtanulni egy nyelvet, és például csak csupán azért tanulni, hogy animét megértsél felirat nélkül pedig szerintem nem éri meg a több évnyi időt és energiát. Ez a nyelv ANNYIRA nehéz, hogy hogy ha te csak a hiragana és katakana tanulásánál tartasz... te még nem kezdtél el japánul tanulni. Higgy nekem.
Tehát ha csak hobbiból szeretnél nyelvet tanulni, egy másik nyelvet javaslok. Ha pedig ezek ellenére mégis csakis appon szeretnél japánul tanulni, javaslom a LingoDeer alkalmazást, ami valamennyivel alkalmasabb kelet-ázsiai nyelvek tanítására. Ha pedig mégis szeretnél komoly erőfeszítést beletenni esetleg egy nagyobb cél miatt, akkor válaszolj erre, vagy írj rám a részletes javaslataimért, mert nem szeretném ezt a választ túl hosszúra nyújtani feleslegesen :p
どっちもえらんでも、べんきょうでがんばってね!
(Akármit is választasz, sok sikert a tanuláshoz!)
Szia!
Én a szavak tanulásához a Learn Japanese (reWord) app-ot használom. Ez százalékos arányban mutatja a haladást.
N3-ig vannak benne szavak.
Ajánlom még a Yomikata Z-t (HA Android-os telefonod van),és a Kanji GO-t. Utóbbiban tudod rajzolgatni is a kanjikat.
Duolingo-t én már csak a streak miatt csinálom.
Ha érdekel nyelviskola,akkor Keleti Nyelvek Iskoláját nézd meg.
#2:
Szerintem ember függő,hogy kinek melyik a nehéz nyelv. Persze,attól még a japán nehéz.
2 évet tanultam németül,erősebb tanárnál is 3-as voltam minimális tanulással,de ma már szinte semmit sem tudok.
Egyszerűen nem érdekel.
Viszont szűk 1 éve tanulok japánul,ebből 4 hónapja magántanárral heti 2x másfél órát. Eddig jól megy,nyelvtanilag N5 (+ néhány N4-es) megvan,N4-es szintű kanjik jelentős része pipa,N4-es szókincs is lassan meglesz.
(Kézzel sajnos eddig csak kb 30 kanjit tudok leírni.)
Igen,tudom,hogy az eleje könnyű,és később lesz nehéz.
Ezzel csak azt szerettem volna érzékeltetni,hogy ha a kérdezőnek megvan a megfelelő motivációja,akkor miért ne vágjon bele?
Az viszont igaz,hogy NE CSAK appokat használjon,hanem inkább tankönyveket. (Dekiru,Genki,Minna no Nihongo)
A tanár is olyan dolog,hogyha a kérdező felnőtt,van egy jobb állása,ideje,akkor megengedheti magának.
"2 évet tanultam németül,erősebb tanárnál is 3-as voltam minimális tanulással ... Viszont szűk 1 éve tanulok japánul,ebből 4 hónapja magántanárral heti 2x másfél órát. Eddig jól megy,nyelvtanilag N5 (+ néhány N4-es) megvan,N4-es szintű kanjik jelentős része pipa,N4-es szókincs is lassan meglesz. (Kézzel sajnos eddig csak kb 30 kanjit tudok leírni.) ... Ezzel csak azt szerettem volna érzékeltetni,hogy ..."
Hát, nem nagyon sikerült érzékeltetni semmit, mert aki még sose tanult japánul, az ebből nem tud meg semmit, mert olyan, mintha az almát a körtével hasonlítanád össze... Egyébként ha hármas voltál németből, akkor azt nyilván nem magántanárnál tanultad, úgyhogy eleve nem lehet összehasonlítani a kettőt...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!