Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Hogyan készüljek fel angol C1...

Hogyan készüljek fel angol C1 nyelvvizsgára?

Figyelt kérdés

Sajnos tanárra nincs pénzem :(

Saját magam tudnék csak felkészülni.

Angolul olvasok regényeket, filmeket is angolul nézek. De úgy érzem ezek egy felsőfokú nyelvvizsgához nem elegendőek.

Középfokú nyelvvizsgával rendelkezem, még az egyetemi éveim alatt csináltam meg.

Van valami ötletetek, hogy önállóan hogyan lehetne felkészülni?

2022. dec. 9. 19:30
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
Ja, előtte meg megcsinálnék valami szintfelmérő tesztet, hogy kiderüljön, nem inkább upper-intermediate-tel kellene-e kezdenem. ;-)
2022. dec. 10. 16:10
 12/22 anonim ***** válasza:
35%

Szerintem alaposan.

De ezt csak azért írom, mert muszáj gúnyolódnom a filmnézés miatt. Az mire jó? A hallásértést nem méri, mert látod, mi történik, és azt hiszed, értetted a füleddel, miközben a szemeddel értetted. Szókincset meg 5 szó/10 év sebességgel növeli az olvasáshoz képest. Itt van példának egy forgatókönyv részlete (ez lenne az olvasás):

The snow is still falling. It covers the ground. It covers the acres of parked cars. It swirls and tosses and blows. As the five friends come bursting out of a side exit they all stop dead in their tracks.

És itt van az, amit egy ilyenből hallani a filmben ebből:

VINCE Snow... Holy shit, snow!

Ez aztán nagy eredmény. :D

Ahogy elnézem, a C1-ben az olvasható dolgok azok a világ jelen nagy problémáiról szóló cikkek. Global warming, bálnák döglése, a kalahári sivatagbéli jegesmedvék bal lábkörmeinek kopása, gyerekek nyakcsigolyáinak idomulása a facebookhoz, koronavírus hatása Obama és Trump viszonyára, namostperszemég az ukránszkaja vojna kontra Putyin nukleáris fenyegetése, satöbbi. Valami politikai lapot kéne olvasni, én a Guardiant és a NatGeot szoktam ajánlani (izé, nem a regényolvasás helyett, hanem mellett...)

A hallott anyagok értésére meg egy BBC adót, van olyan a neten, szintén politikai-társadalmi-szociológiai-bármi témákkal.

Beszélni, hát azt csak partnerrel fejlődik az ember.

2022. dec. 10. 17:12
 13/22 anonim ***** válasza:
100%
Michael Vince - Advanced Language Practice with key
2022. dec. 10. 17:45
 14/22 A kérdező kommentje:

12-es.

Nyelvtanárként ajánlod ezeket?

2022. dec. 10. 19:11
 15/22 anonim ***** válasza:
46%
Én az előtte levő vagyok, de nyelvtanárként támogatom, amit írt. :)
2022. dec. 10. 19:27
 16/22 A kérdező kommentje:
Akkor a film nézés nem a jó opciók között van ezek szerint :(
2022. dec. 10. 20:11
 17/22 anonim ***** válasza:
100%

Én azt is támogatom. ;-)

De tényleg kell mellé komolyabb valami is, és nem is csak nehezebb szövegek, hanem mellé feladatok. Mert az egy dolog, hogy megnézed, meghallgatod, és amennyit megértettél belőle, azzal elvagy, éled tovább az életedet, de azért az nem ugyanaz, ha feladat is van mellé, ráadásul olyan nehézségű, amilyenről itt most beszélünk, nem csak úgy nagyjából kell megérteni.

2022. dec. 10. 20:34
 18/22 A kérdező kommentje:
És szerinted könyvet hogyan érdemes olvasni? Minden idegen szót szótárazzak ki? Oké,hogy kiszótárazom, és megtanulom, na de ha nem használom azt a szót mert nincs miért, akkor elfelejtődik...tudnál pár tippet adni arra, hogyan jegyezzem meg úgy, hogy pár hét múlva is emlékezzek rá?
2022. dec. 10. 21:10
 19/22 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem amikor könyvet olvasol, akkor ne szótárazz, az tönkreteszi az olvasás élményét, pedig az is nagyon fontos az egészben, hogy szívesen, kedvvel csináld, bármit csinálsz is angolul, mert úgy is csomó minden rádragad.

Amikor viszont a nyelvkönyvet használod, na azt szótárazd ki, mert abba nem véletlenül tették bele azokat a szókincsfejlesztő feladatokat, amiket beletettek, meg nem véletlenül emeltek ki bizonyos szavakat az olvasós meg a fogalmazós, stb. feladatokból.

2022. dec. 10. 21:21
 20/22 Thunderfairy ***** válasza:
71%
Olvasni pont hogy csak hangosan. Legalábbis ha nincs beszélgető partner.
2022. dec. 11. 12:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!