Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Ebben a német mondatban miért...

Ebben a német mondatban miért le a zu-ból zur? Péter gehört auch zur Gesellschaft. Illetve ebben a mondatban azért gehört, mert a kerékpárt úgy mondjuk, hogy ő? Das Fahrrad gehört dem Kind.

Figyelt kérdés
2022. okt. 13. 06:10
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

'Peter gehört auch zur Gesellschaft' mondatban azért lett zu-ból zur, mert a zu mindig részesesetet vonz. A Gesellschaft nőnemű főnév, vagyis die, és a die részesesete der. A 'zur' a zu der rövidítése.

gehören zu + datív = tartozik valamihez / valakihez

Így érted?

2022. okt. 13. 07:22
 2/5 A kérdező kommentje:
Igen, gehören zu. De azért lesz belőle gehört mert a bicikli das névelőjű?
2022. okt. 13. 16:35
 3/5 A kérdező kommentje:
És emiatt úgy kérdezünk rá, hogy ő? (es)
2022. okt. 13. 16:37
 4/5 anonim ***** válasza:

Nem.

A gehörEN zu, az ige főnévi igeneves alakja, azt jelenti, hogy tartozNI valamihez. Az ige szótöve tehát GEHÖR, amihez a mondatban mindig kapcsolódik a megfelelő személyrag. Példamondatunk egyes szám, harmadik személyben van, aminek T a személyragja. Ezért lett belőle gehörT.

E/1

én tartozOM - ich gehörE

E/2

te tartozOL - du gehörST

E/3

ő tartozIk - er/sie/es gehörT

T/1

mi TARTOZUNK - wir gehörEN

ti tartoztak - ihr gehörT

Ők tartozNAK - sie gehörEN

Így?

2022. okt. 13. 19:42
 5/5 A kérdező kommentje:
Igen, erre gondoltam én is. Csak rosszul fogalmaztam. Köszönöm!
2022. okt. 14. 05:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!