Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Hogyan értsek meg egy angol...

Hogyan értsek meg egy angol könyvet?

Figyelt kérdés

Megvettem a harry potter első részét angolul, de nem értek belőle szinte semmit.

De így akartam megtanulni a nyelvet.

2022. szept. 30. 22:20
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Ha most kezded a nyelvet nyilván nem fogsz belőle érteni semmit. Sokan mondjuk, hogy a sok olvasás nagyon hasznos a nyelvtanulásnál, de olyat kell választani, amit kb. 80%-ban értesz már. Aminél nem kell szavanként szótárazni, érted miről van szó, de van pár kifejezés, ami újdonság.

Tudsz egyáltalán bármit angolul?

2022. szept. 30. 22:40
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Azért kell hozzá egy megfelelő szintű szókincs, anélkül nem fogod érteni és úgy tanulni se fogsz belőle. Akkor lehet, ha minimum a lényeget érted, egy részét a szövegkörnyezetből is ki lehet találni, pár fontosabbnak tűnő szót pedig szótárazni. Ha a fél könyvet szótárazni kell még, akkor nem megfelelő szintű könyvet választottál, haladni is nagyon lassan fogsz vele és nem lesz egy élmény. Kezdd valami sokkal könnyebbel és rövidebbel és majd ha már megy annyira az angol, akkor kezdj neki újra, addig én a helyedben félretenném.
2022. szept. 30. 22:46
 3/8 anonim ***** válasza:

Olvasd e-könyvként, ott az olvasó apptól függően be lehet állítani, hogy ha rányomsz a szóra, akkor megnyissa az általad kívánt szótár appban. Én a Merriam-Webster angol-angol szótárat és a Google Fordítót állítottam be, az olvasóm pedig a Moon+ Reader, Android felületen.

Én már elég jól tudok angolul, de az irodalmi angol szókincs az hatalmas, ezért még mindig így olvasok, és ha egy szót nem értek, megnézem a jelentését ezzel a módszerrel.

- A Merriam-Webster szótár: [link]

- A Google Fordító: [link] (azért az .as TLD-t használom, mert ott amerikai angollal ejti ki a szavakat, és én azt preferálom a brittel szemben)

- A Moon+ Reader app: [link]

2022. szept. 30. 23:27
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

1. vagyok. "De így akartam megtanulni a nyelvet." -én ebből úgy értelmezem (bocsánat ha félreértem, hogy a kérdező még vagy nem tud angolul vagy csak nagyon keveset.) Ha ez így van teljesen felesleges és hangulatromboló is szótárazva olvasni egy több száz oldalas könyvet. (Nem emlékszem pontosan mennyi.) A Harry Potter pedig nem egy annyira könnyű olvasmány.

Az ebookkal kapcsolatba egyetértek, nekem is sokat segített.

A fordítónál a deepl sokkal jobb mint a google fordító.

2022. szept. 30. 23:33
 5/8 A kérdező kommentje:
Vmennyi tudok angolul. Megértem mit akar irni a könyv, de kb minden 4 szot nem ertem. Es ez zavar. Az összefoglaló oldal tartalmát megértem
2022. szept. 30. 23:36
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Akkor még nehéz neked. Válassz kicsit könnyebbet. (Én középfokú nyelvvizsga után olvastam el úgy, hogy az élvezhető is volt. Fontos a fokozatosság.
2022. szept. 30. 23:45
 7/8 anonim ***** válasza:
67%

Ahhoz, hogy ne frusztráljon egy eredeti, angol anyanyelvűeknek íródott angol regény szókincse, minimum felsőfokú nyelvvizsga szinten kell lenned. Én már régóta felsőfokú szinten vagyok, éveket éltem nyelvterületen, folyékonyan beszélem a nyelvet, és még nekem is szótárra van szükségem az igényes irodalmi angol megértéséhez. Én azt gyanítom a leírásodból, hogy te csak a "konyhanyelvet" beszéled, s az az irodalmi angolhoz édeskevés. Az angol a magyarnál jóval gazdagabb, rendkívül magas szókincsű nyelv, s még a népszerű szépirodalomban is, mint a Harry Potter könyvek, a szerzők gyakran kihasználják ezt a lehetőséget az árnyalatok érzékeltetésére.

Az egyik megoldás, hogy kitartóan szótározol (lehetőleg egynyelvű szótárral, hogy az agyadnak ne kelljen a két nyelv között ugrálnia), s ki is írod a szavakat egy füzetbe. Második olvasásra (amely a rögzüléshez feltétlenül szükséges) pedig már ezt a saját készítésű anyagot használhatod. A másik megoldás pedig, hogy nyelvtanulóknak készült, könnyített szövegű könyveket olvasol, amelyekben minden oldalon csak néhány szó lesz ismeretlen. Ez utóbbiaknak több szintjük is van, s ha elmész egy könyvesboltba, beleolvasással be tudod lőni magadnak, hogy melyik szint lesz neked leginkább megfelelő.

2022. okt. 1. 08:53
 8/8 anonim ***** válasza:
76%
Én elolvastam a Harry Potter könyvet középfokon és megértettem. Szerintem nyelvtanuláshoz kétféle olvasás létezik és mind a kettőre szükség van. Az egyik a szótárazós nagyon megértős, elemzős olvasás, a másik pedig csak az, mikor olvasod a könyvet és nem állsz meg minden szónál, csak olvasod és próbálod megérteni, elképzelni. Ha nagyon nem értesz valamit akkor megnézed, de nem ez a lényege.
2022. okt. 1. 09:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!