Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Mikortól érvényes az új törvény ?

Mikortól érvényes az új törvény ?

Figyelt kérdés

Elvileg szeptembertől az egyetemek saját maguk dönthetnek arról ,hogy nyelvvizsga köteles lesz e egy adott szak .

A bent ragadt diplomát is már kiadhatják ha úgy döntenek ősszel hogy az adott szakra nem kötelezik a nyelvvizsgát ? Vagy ez mikortól érvényes ?

2022. aug. 30. 01:18
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
14%
Szerintem meg fogja érinteni! Hiszen annyi diploma ragadt bent idén mint ahányan kb jelentkeztek felsőoktatásban tovább tanulni. Nyilván vannak szakok ahol a nyelvvizsga továbbra is követelmény marad. A HÖK nyilatkozott erről még 1 hónapja…. Egyébként mivel semmi konkrét nincs még ezzel kapcsolatban nem tudom bárki is miért okoskodik itt mint egy jogász… Mintha a magyar törvények ennyire egyszerűek lennének :)
2022. aug. 30. 12:02
 12/20 anonim ***** válasza:
100%
Te okoskodsz, nem fogja erinteni, nem erintheti
2022. aug. 30. 12:18
 13/20 anonim ***** válasza:
100%

Igen, annak fogja érinteni, aki 24-től kezd, ugyanis a korábban felvettek követelményeit nem lehet csak úgy módosítgatni:

"A képzési és kimeneti követelményeket érintő változást kizárólag felmenő rendszerben lehet bevezetni, és azt a bevezetést megelőző első tanév kezdő napjáig kell közzétenni. A képzési és kimeneti követelmények módosítása a módosítást megelőzően közzétett képzési és kimeneti követelmények szerint indított képzést nem érinti." (forrás: [link] )

Arról nincs szó, hogy ezen módosítanának, tehát úgy tűnik, visszamenőleg nem fogja érinteni az embereket az új szabályozás.

Amúgy idén 99 ezer ember jelentkezett az általános eljárásba, ebből 73 ezret vettek fel. Ellenben maximum 8-10 ezer diploma ragadt benn nyelvvizsga miatt (de erről még nincs pontos adat). Nem kéne azért túlzásokba esni.

Jobb nevű egyetemeken, szakokon pedig nem fognak változtatni, mert meg akarják tartani az "elit státuszukat". Arról fogalmunk sincs, hogy a kérdező hova jár, de ha pl. a Corvinus nemzetközi gazdálkodás szakára, akkor esélytelen, hogy eltöröljék (főleg, mert a Corvinus jelezte, hogy ők nem lazítanak, és biztos nem ők lesznek az egyetlenek).

2022. aug. 30. 12:19
 14/20 anonim ***** válasza:
29%
12: Egy jogállamban valóban nem érintheti, de ez az orbáni Magyarország… Itt bármikor lehet – következmények nélkül – visszamenőleges hatállyal változtatni, ha a politikai érdek úgy kívánja. Maga az amnesztia is ilyen volt.
2022. aug. 30. 12:23
 15/20 anonim ***** válasza:
0%
Törvényt módosítani jelenleg egy tollvonással tudnak. Lásd a jelenlegi háborús helyzetet és az elmúlt pár év történéseit. Mind szép és jó, hogy az elit statuszokról beszélsz, csak az a helyzet, hogy az amnesztiára is azért volt szükség mert a sok elitnek ragadt bent a papírkája…Nehogy már egy k*rva nyelvvizsga tegyen valakit elitté, inkább tudja használni azzal többre megy. És egyetemi szinten szaknyelvet kéne oktatni. És amíg nem adottak mindenki számára az esélyek a nyelv teljesen ingyenes megfelelő szinten történő elsajátításához addig nem kéne erőlködni itt ilyen dolgokkal. Ez az én véleményem.
2022. aug. 30. 12:56
 16/20 anonim ***** válasza:
100%
Nem a saját véleményemet írtam le, ezt a Corvinus rektora mondta. Ha ők nem törlik el a nyelvvizsga kötelezettséget, mert presztízskérdést csinálnak ebből, akkor más, hasonló színvonalú egyetemek sem fogják. Teljesen mindegy, hogy ennek mennyi értelme van a gyakorlatban. Nyilvánvalóan úgy gondolják, hogy így tudják biztosítani, hogy hozzájuk csak a legjobb képességű emberek járjanak. Ismétlem, ez nem az én véleményem, de azért szerintem érhető, hogy miért gondolják ezt.
2022. aug. 30. 13:02
 17/20 anonim ***** válasza:
53%

Lehet hogy én vagy tévedésben, de szerintem az általd idézett jogszabály akkor is hatályban volt, amikor tollvonással bevezették a nyelvvizsga amnesztiát. Szóval ez önmagában elég gyenge érv.

2022. aug. 30. 13:26
 18/20 anonim ***** válasza:
Az egy ideiglenes dolog volt, nem egy teljes törvénymódosítás. Két teljesen különböző dologról beszélünk. Egyébként igen, hatályban volt, ezért nem értettek sokan egyet az amnesztiával. De az egy egyszeri rendelkezés volt "gazdaságvédelemre" hivatkozva, most pedig a teljes felsőoktatási törvény módosítására készülnek. Aminek igen, ez is része, de egyelőre senki nem utalt rá, hogy ezen a részén módosítanának. Visszamenőleg márpedig eddig sem a közoktatásban, sem a felsőoktatásban nem lehetett módosítgatni a követelményeken, teljesen jogosan. Az embernek tisztában kell lennie azzal, hogy mik a követelmények abban a pillanatban, hogy jelentkezik egy adott képzésre. Ha ezt törölnék, akkor a képzés közben akár azt is kitalálhatná egy egyetem, hogy egy helyett inkább kettő nyelvvizsgát kér a diplomához. Mindkét irányban lehetne trükközgetni tehát, ha ezen változtatnának, így nem valószínű, hogy fognak.
2022. aug. 30. 13:43
 19/20 A kérdező kommentje:
Én a Pécsi Tudományegyetemen végeztem ... Kíváncsi leszek milyen bejelentést tesznek majd
2022. aug. 30. 22:23
 20/20 anonim ***** válasza:
100%
Sajnos a nyelvvizsgát le kell nyomni, én is azzal küzdök.
2022. aug. 31. 08:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!