Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Angol nyelvtan egyszer és...

Angol nyelvtan egyszer és mindenkorra: milyen könyvből?

Figyelt kérdés

Sokszoros újrakezdő vagyok angol nyelvtanból. C1-es vizsgám van belőle, de mégis sokszor úgy érzem, a nyelvtan nincs rendben, nem tanultam meg rendesen (filmekből és játékokból többet tanultam, mint a tankönyvből annak idején). Szeretném egyszer és mindenkorra letisztázni a fejemben az angol nyelvtant és kicsiszolni a hibáimat. Melyik könyvet ajánlanátok ehhez? Jöhet egynyelvű, hiszem, hogy megérteném azt is :D

Kettőt találtam eddig, amit dicsértek más fórumokon:

English Grammar in Use és az Oxford English Grammar

Te melyiket ajánlanád?

2022. júl. 28. 07:27
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
0%
Hát szerintem ha a C1-es szintre eljutva nem tanulta meg eléggé, akkor ez így már túl elméleti lesz neki...
2022. júl. 29. 18:43
 12/20 anonim ***** válasza:
100%
#11: A C1-es szinten levő emberek valóban gyakran azt gondolják, hogy nyelvtanból szinte mindent tudnak. Közben persze igazából csak épphogy a felszínt kapargatják. Az angol nemcsak szókincsében, hanem nyelvtanában is egy különlegesen gazdag nyelv, amely így kifejező eszközként döbbenetes potenciállal bír.
2022. júl. 29. 18:55
 13/20 anonim ***** válasza:
De ér annyit (hacsak nincsenek nyelvész ambíciói, vagy nem készül pl. könyvet kiadni angolul, vagy ilyesmi)?
2022. júl. 29. 20:09
 14/20 anonim ***** válasza:
Egyszerűen fogalmazva, így érti pontosan, mit akart az író mondani. Persze, azt megértem, hogy az olvasás szó a mai ember fülének idegenül hangzik. Fantával vagy mentolos malacpisis sörrel a tengerparton villogni, ez a lényeg. :D
2022. júl. 29. 21:21
 15/20 anonim ***** válasza:
49%

"így érti pontosan, mit akart az író mondani"

Az igaz, de mondjuk ő nem olvasásról beszélt, hanem a saját hibáinak a kicsiszolásáról. Na de ha C1-es szinten beszél valaki, akkor annyira nagy hibái azért nem lehetnek. Minél többet kommunikálok angol anyanyelvűekkel, annál inkább azt érzem, hogy az összes létező hibát, amire csak gondolni tudsz elkövetik folyamatosan - mégis remekül elvannak. Olyan valaki meg, akinek nem az anyanyelve, úgyse fog soha teljesen hibátlanul beszélni. Olyan ez, mint a reménytelen szerelem.

2022. júl. 29. 21:28
 16/20 anonim ***** válasza:
55%
Értem én, hogy ha egyszer kialakult egy véleményed, akkor a világon minden érvet előrángatsz, hogy nem létező igazadat bizonyítsad. Vannak ilyen emberek. Oké, nem írt olvasásról. Oké, az átlagember parasztul használja a nyelvet (náluk, ha jól tudom, az a blokk, amit mi magyar irodalom és nyelvtan címmel illetünk, csak a szakos egyetemeken van). Ettől még az igényessége meglehet. Mert ez meg a másik magyaros tulajdonság, hogy ha te nem úgy látod a dolgokat, mint én, akkor el fogunk taposni. Ezért nem lesz itt sosem demokrácia, még az angol nyelvi igényszintről sem lehet valakinek véleménye. :D Jó nyilas lehettél volna. aztán meg jó rákosista. Egyébként a különösebb irodalmi igény nélküli könyvekben is találhatni szép, fordulatos beszédet, én csak ilyenekből vett példákkal szoktam illusztrálni valamit, nem pedig Emily Bronte-től.
2022. júl. 29. 21:44
 17/20 anonim ***** válasza:
49%

"Értem én, hogy ha egyszer kialakult egy véleményed, akkor a világon minden érvet előrángatsz"

Érvelek, igen.

"hogy nem létező igazadat bizonyítsad"

Ha hajlandó lennél folytatni a vitát, még az is lehet, hogy kiderülne, hogy nekem van igazam. Meg az is lehet, hogy belátnám, hogy neked.

"ez meg a másik magyaros tulajdonság, hogy ha te nem úgy látod a dolgokat, mint én, akkor el fogunk taposni. Ezért nem lesz itt sosem demokrácia"

De úgy látszik, hogy ha te olyan érvekkel találod szemben magad, amikre nincsenek ellenérveid, akkor máris úgy érzed, hogy eltaposnak. Oké. Ez a te problémád. Semmi köze se a nemzetiségedhez, se a demokráciához.

"még az angol nyelvi igényszintről sem lehet valakinek véleménye."

Miért ne lehetne? Elmondtad, hogy mi a véleményed. Én is elmondtam, hogy mi a magamé. Nekem volt még mit hozzátenni, ezért folytattam. Mi a gond? Vagy csak neked lehet véleményed, másnak nem?

"Jó nyilas lehettél volna. aztán meg jó rákosista."

Ez viszont már undorító, amit csinálsz. És ennek továbbra sincs semmi köze a nemzetiségedhez se, meg a demokráciához se. (Talán inkább valamiféle személyiségzavarhoz, ha jól tippelek...)

2022. júl. 30. 11:20
 18/20 A kérdező kommentje:
Nem nyelvészetet akarok tanulni, külföldre költöztem és szeretnék hibátlanul beszélni, mert szerintem ez az igényesség része.
2022. júl. 31. 08:43
 19/20 A kérdező kommentje:

Pontosan, kedves egyik válaszadó, írni is szeretnék. A szakmámban a fejlődés záloga a jó nyelvtudás. Szeretnék szépen beszélni, kifinomultan fogalmazni szóban és írásban is. Blogot és könyvet is írok. Ezért (is), meg azért is, mert szerintem, ahogy írtam is, az igényességhez tartozik, hogy az ember folyamatosan fejlődni akar.

A külföldiek is hibáznak, igen, de közel sem annyit, mint amennyi magyar ezzel nyugtatja magát. Mondjuk az sem mindegy, kit értünk "külföldi" alatt. A gyümölcsszedő idénymunkásokat, vagy a top egyetemek oktatóit. Ők sem azonos szókinccsel és nyelvtannal beszélnek. Attól függ, ki-milyen közegben szeretne boldogulni.

2022. júl. 31. 08:46
 20/20 anonim ***** válasza:
46%
Az OUP meg a Cambridge University kiadványai közül bármelyik jó, mert megbízható, azt válaszd, amelyik szimpatikusabb, vagy amelyikhez könnyebben hozzájutsz. De talán érdemesebb úgy használni, mint a telefonkönyvet, hogy akkor veszed elő, amikor épp valami konkrétumra kíváncsi vagy, mint elejétől a végéig átnyálazni, nehogy nagyon úgy érezd, hogy jaj, semmit se tudsz, mert ez nagyon nem igaz. :)
2022. júl. 31. 08:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!