Angol nyelvtan egyszer és mindenkorra: milyen könyvből?
Sokszoros újrakezdő vagyok angol nyelvtanból. C1-es vizsgám van belőle, de mégis sokszor úgy érzem, a nyelvtan nincs rendben, nem tanultam meg rendesen (filmekből és játékokból többet tanultam, mint a tankönyvből annak idején). Szeretném egyszer és mindenkorra letisztázni a fejemben az angol nyelvtant és kicsiszolni a hibáimat. Melyik könyvet ajánlanátok ehhez? Jöhet egynyelvű, hiszem, hogy megérteném azt is :D
Kettőt találtam eddig, amit dicsértek más fórumokon:
English Grammar in Use és az Oxford English Grammar
Te melyiket ajánlanád?
"így érti pontosan, mit akart az író mondani"
Az igaz, de mondjuk ő nem olvasásról beszélt, hanem a saját hibáinak a kicsiszolásáról. Na de ha C1-es szinten beszél valaki, akkor annyira nagy hibái azért nem lehetnek. Minél többet kommunikálok angol anyanyelvűekkel, annál inkább azt érzem, hogy az összes létező hibát, amire csak gondolni tudsz elkövetik folyamatosan - mégis remekül elvannak. Olyan valaki meg, akinek nem az anyanyelve, úgyse fog soha teljesen hibátlanul beszélni. Olyan ez, mint a reménytelen szerelem.
"Értem én, hogy ha egyszer kialakult egy véleményed, akkor a világon minden érvet előrángatsz"
Érvelek, igen.
"hogy nem létező igazadat bizonyítsad"
Ha hajlandó lennél folytatni a vitát, még az is lehet, hogy kiderülne, hogy nekem van igazam. Meg az is lehet, hogy belátnám, hogy neked.
"ez meg a másik magyaros tulajdonság, hogy ha te nem úgy látod a dolgokat, mint én, akkor el fogunk taposni. Ezért nem lesz itt sosem demokrácia"
De úgy látszik, hogy ha te olyan érvekkel találod szemben magad, amikre nincsenek ellenérveid, akkor máris úgy érzed, hogy eltaposnak. Oké. Ez a te problémád. Semmi köze se a nemzetiségedhez, se a demokráciához.
"még az angol nyelvi igényszintről sem lehet valakinek véleménye."
Miért ne lehetne? Elmondtad, hogy mi a véleményed. Én is elmondtam, hogy mi a magamé. Nekem volt még mit hozzátenni, ezért folytattam. Mi a gond? Vagy csak neked lehet véleményed, másnak nem?
"Jó nyilas lehettél volna. aztán meg jó rákosista."
Ez viszont már undorító, amit csinálsz. És ennek továbbra sincs semmi köze a nemzetiségedhez se, meg a demokráciához se. (Talán inkább valamiféle személyiségzavarhoz, ha jól tippelek...)
Pontosan, kedves egyik válaszadó, írni is szeretnék. A szakmámban a fejlődés záloga a jó nyelvtudás. Szeretnék szépen beszélni, kifinomultan fogalmazni szóban és írásban is. Blogot és könyvet is írok. Ezért (is), meg azért is, mert szerintem, ahogy írtam is, az igényességhez tartozik, hogy az ember folyamatosan fejlődni akar.
A külföldiek is hibáznak, igen, de közel sem annyit, mint amennyi magyar ezzel nyugtatja magát. Mondjuk az sem mindegy, kit értünk "külföldi" alatt. A gyümölcsszedő idénymunkásokat, vagy a top egyetemek oktatóit. Ők sem azonos szókinccsel és nyelvtannal beszélnek. Attól függ, ki-milyen közegben szeretne boldogulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!