Németből kérnék segítséget! Hogy sikerült a fogalmazásom?
Kérlek, ha találsz benne hibát, szólj, hogy később azokra jobban figyeljek oda! B2 szintet szeretnék elérni, de nagyon gyengének érzem magam a fogalmazásnál. 😞
7+10-es:
Már majdnem nekigyürkőztem, hogy megvédjem a "hat geschwommen"-t és "aus diesem Grunde"-t, de épp látom, hogy megtetted magad.
Egy hiba azért mégiscsak van az amúgy kiváló német szövegedben:
"Schwimmen eignet sich am besten, beim Abnehmen zu unterstützen."
Das Problem hier ist, dass sozusagen das Objekt der Unterstützung fehlt. Was wird hier unterstützt? Wenn das Abnehmen, dann nicht "beim":
>> Das Schwimmen unterstützt am besten das Abnehmen.
Es geht natürlich auch mit "beim Abnehmen", aber dann:
>> Schwimmen eignet sich am besten als Unterstützung beim Abnehmen.
Remélem érthetően magyaráztam el és elnézést azoktól, akik tán kifogásolják, hogy németül magyaráztam el. De ilyen késői órán most én vagyok már kissé szétesve, és így könnyebben ment.
10, igen, de ebben az esetben bin geschwommen. Úgy, mint az autovezetesre is mondható, hogy
- Ich bin mit dem Auto nach Ungarn gefahren
vagy
- Ich habe einmal ein Tesla gefahren
Mást jelentenek, és nem lehet a bin t, és a habe t felcserelni.
#16) Einspruch, eure Ehren!
Ebben az esetben lehet mindkettőt (sein/haben) használni. A felhozott példád az autóval jó, de itt nem teljesen erről az esetről van szó (amúgy hamár, akkor írd nyelvtanilag helyesen: "Ich habe einmal einEN Tesla gefahren", mert ez viszont tényleg nyelvtani hiba). Gondolom a német nyelvtanárok ezt az egy klasszikus példát használják a helyváltoztatást jelentő igék Perfekt ragozásánál és implicit kizárnak minden más esetet - helytelenül. Ugyanis:
Bizonyos mozgást kifejező igéknél - pl. schwimmen, joggen, klettern - ha nem egy konkrét A-ból B-be haladásról van szó, hanem úgy általában a tevékenységről - ennek folyamatáról, történéséről (Vorgang) - van szó, akkor ezek Perfekt igeragozása képezhető mind "sein", mind pedig a "haben" segédigével:
"Wenn es um den Vorgang des Schwimmens geht, sind beide Hilfsverben möglich: Sie hat / ist den ganzen Vormittag geschwommen. Er hat / ist früher viel geschwommen. Wir haben / sind um die Wette geschwommen. Wenn es um eine Ortsveränderung geht, kann das Perfekt nur mit sein gebildet werden: Sie ist über den Fluss geschwommen. Wir sind gegen die Strömung geschwommen."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!