Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Pontosan hogyan "fordítjuk"...

Pontosan hogyan "fordítjuk" azt, hogy Los Angeles 1987 (alól)?

Figyelt kérdés
Talán a magyarban az évszám jön előre? Vessző kell? Más?

2022. máj. 18. 22:07
 1/6 anonim ***** válasza:
89%
Mit szeretnél mondani? Vagy egyedül én nem értem?
2022. máj. 18. 22:25
 2/6 chtt ***** válasza:
100%

Belenéztem néhány GABO-s könyvbe, ott csak vessző van, de nem "fordul".

Los Angeles, 1987

2022. máj. 18. 22:26
 3/6 chtt ***** válasza:
100%
ui.: a Harlequinnél és a General Pressnél is ez a sorrend (a nekem meglévő könyvekben:)
2022. máj. 18. 22:37
 4/6 A kérdező kommentje:
Utólag még eszembe jutott, hogy az évszám után pont kell (de nem azért, mert mondat vége, mert kiírásról van szó, amúgy is, ha a város neve előtt lenne az évszám, akkor is kéne vessző):
2022. máj. 19. 01:13
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, áruld már el, hogy hol, milyen szövegkörnyezetben fordul elő ez a "Los Angeles 1987"! Mert egyáltalán nem érthető, hogy miről van szó, látod, hogy #1 sem érti, de azért nem vagy képes leírni... És nem is mindegy, hogy hol, hogyan fordul elő az írásmód szempontjából.

Én elsőre arra asszociáltam, hogy ez valamilyen felirat egy sorozatban, filmben, amit helyszín és időváltáskor írnak ki. Ebben az esetben szerintem nem szokás pontot tenni az évszám után (mondjuk egy ilyen filmes feliratot fordítani sem feltétlenül szokás, mert majdnem ugyanúgy néz ki magyarul is, és teljesen érthető vessző nélkül is). "Elhagyható a pont egyéb esetekben is: sírfeliratokon, emléktáblákon, könyvek címlapján, zárójelbe tett évszámok mellől stb." Ezt a szabályt szerintem lehet ebben az esetben alkalmazni.

De könyörgöm, áruld el, hogy miről van szó! Mert ha pl. egy levél keltezése, vagy mondatban szerepel, akkor más-más lehet a helyzet.

2022. máj. 19. 03:12
 6/6 chtt ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező, ahogy előttem írták, nincs pont.

Kedves #5., köszi a szabályt, nem tudtam volna indokolni, miért nincs pont (utánakeresni meg lusta vagyok, annyit nem ér, ráadásul ha keresni kell, azt a kérdező is meg tudja tenni), csak tudtam, hogy nincs. :)

Nem tudom, hová kell, de mivel könyveket fordítok, nem egyszer hely- és időmegjelöléssel a fejezet elején, nekem egyből az ugrott be, azért mertem válaszolni (és persze belenéztem a könyvekbe, jól emlékszem-e:)

2022. máj. 19. 12:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!