Érdemes oroszul tanulni? (lent)
Szeretnék megtanulni egy szláv nyelvet, és az oroszon gondolkodom, hogy talán azt a legérdemesebb. Nem is feltétlenül azért, mert sok az átfedés, hanem pl egy szlovák, cseh, lengyel, ukrán, horvát is megtanulja mint idegen nyelvet, mert világnyelv és mégiscsak rokon-nyelv. Mi a véleményetek?
Én a munkám miatt elég sok ukrán menekülttel találkoztam, és az a tapasztalatom, hogy angolul elvétve beszélnek, de talán a nyelvi átfedés miatt nagy részük az oroszt megtanulta.
Köszi!
Az ukránok nem hogy megtanultak oroszul, hanem anyanyelvi szinten beszélnek oroszul. A déli, keleti, sőt, még a középső részeken is sokszor oroszul beszélnek az ukrán helyett. Abba meg ne is menjünk bele, hogy a tiszta ukrán nyelv inkább nyugaton található meg, mert középen inkább egy orosz-ukrán keveréknyelvet beszélnek.
Szóval, ha tudsz oroszul, akkor az ukránokkal és fehéroroszokkal is fogsz tudni kommunikálni.
A többi szláv nyelv azért jelentősebben eltér az orosztól, de kétségkívül sokkal könnyebb lesz utána már más szláv nyelveket tanulni, mert bár a szavak nem feltétlenül egyeznek, de a nyelvtanban nagyon nagy átfedések vannak.
na most azért csak a háború miatt ne dumáljuk le az oroszról kérdezőt, értem én, hogy putyinnak és zelenszkijnek is kicsi a farka, az usának meg soha nem is volt, de ilyen alapon igazából pont mondjuk németet nem kéne tanulni legalább egy évszázada.
visszatérve a kérdésre, nehéznek nehéz, de ha már tanultál korábban franciát, akkor nem ez lesz az első köcs.g nyelvtann amivel találkozol... ráadásul nekem a szókincse éppen elég könnyű, rengeteg az angol/német/francia/magyar(!)ra hasonlító szóhelyesírásilag egy kisebb tragédia vagyok, de hamarabb elkezdtem vele beszélni, mint annó franciával.
ha a jelenlegi felhasználhatóságát nézzük, ha a szociális szférában, utaztatásban, kereskedelemben, esetleg rendvédelemnél dolgozol, akkor most mindenképpen jól fog jönni az elkövetkező években (az ukránok igenis értik az oroszt, kivéve ha duzzognak, de az meg az ő bajuk). hosszú távon is jól fog jönni, vagy legalábbis reméljük, hogy nem gurul el az usa gyógyszere végleg, és elfogadja, hogy nem egyeduralkodó a földön. (arról meg ne is beszéljünk, hogy milyen gazdag kultúrához férhetsz hozzá a nyelv által, ami inkább privát felhasználhatóság, de hátha érdekel néhány embert még...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!