Német B2 (középfok) magnós részére hogyan lehet hatékonyan felkészülni?
BME-re mennék vagy társalKoDO-ra.
nekem a youtube videók nem segítenek ebben, nem érzem, hogy bármit jobban megértenék.
Akkor valószínűleg rosszul csinálod. Olyan videót keress, amihez van felirat, és a szintednek megfelelő. Tehát ne az anyanyelvieknek készült filmeket nézd, hanem inkább középfokú vagy felsőfokú nyelvtanulóknak készített podcastokat. Először felirattal nézd meg, ha van olyan szó, amit nem értesz, és ez zavar, akkor keresd ki a szótárból, de alapvetően nem kell minden szót érteni. Majd kapcsold ki a feliratot, és nézd meg újra. Többet értettél?
Aztán próbáld elmondani magadnak hangosan, hogy miről szólt a videó.
A németről nincs tapasztalatom, de vannak angolul és spanyolul is olyan videók, hogy hogyan értsünk meg anyanyelvi beszélőket. Ezek nagyon hasznosak, mert ott elmondják azt is, hogy milyen gyakori mássalhangzó törvények vannak az adott nyelvben, ami miatt több szó egymás mellé kerülve másképp hangzik, és ami miatt a nyelvtanulók nehezebben értik ezt meg.
Ami nekem még nehézség a nyelvvizsgának ebben a részében, hogy én általában szoktam mindent érteni, viszont az, hogy én hallgatok, és közben jegyzetelek, az nekem nagyon nehéz szokott lenni. Ezért érdemes ilyen nyelvvizsga felkészítő könyveket venni, és konkrétan a vizsgafeladatra készülni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!