B2 szintről hogyan tudnék C1-es lenni?
Gyakorolj célirányosan a vizsga feladataira. Hallgass ismeretterjesztő podcasteket, olvass cikkeket, híreket.
A nyelvvizsga feladatokat ismerd meg A-Z-ig, hogy amikor már a nyelvvizsgán ülsz, majdhogynem unalmas legyen megcsinálni, mert annyira tudod mire számíts.
Írj fogalmazásokat, amiket kijavít valaki, beszélgess nehezebb témákról anyanyelviekkel, vagy nálad magasabb szinten levőkkel.
Ha jelentkeztél egy nyelvvizsga időpontra, akkor kezdd el oldogatni az olvasás és a hallás utáni szövegértéses feladatokat.
A sorozat/filmnézés kikapcsolódásnak jó, de valóban nem készít annyira C1-re, mint mondjuk egy tudományos rádióműsor.
Szerintem a nyelvvizsga témáit felesleges átnézni, mert ha C1 mész, akkor nincs egy gyűjtemény, amit meg kell tanulni, hogy jól sikerüljön.
Nekem a mostani német C1 nyelvvizsgámon például a jubileumi ünnepségekről kellett beszélnem, és az elöregedő társadalomról írnom.
Angol C1-en a tv nézésről kellett beszélnem, kevesebben/többen nézik-e mint régen stb. Írnom arról kellett, hogy az értelmiségi nőknek miért van kevesebb gyereke, mint az alsóosztálybelieknek.
Ilyen témákra hogy készülsz föl? Úgy, hogy mindent amit tudsz magadba szívsz, és tényleg mindent amit lehet az adott nyelven fogyasztasz. Ha kedves téma számodra, ha nem.
A legfontosabb pont emiatt B2-ről C1-re a szókincs fejlesztése, szóval erre feküdj rá nagyon.
Én a Lex Friedman podcast-et, a Joe Rogan experience-t, TedTalks daily-t hallgattam.
Amúgy youtubeon a TedEd nagyon jó ismeretterjesztő kis sorozat, a TedX pedig előadássorozat. Van sok youtuber is akit tudok ajánlani. Este elküldöm.
Inkább elküldöm most:
TedX
Vsauce
Smarter everyday
Geowizard
Top Gear
Ali Abdaal
Physics Girl
Exurb1a
Mark Rober
Kurzgesagt-In a nutshell
Nile Red
FORMULA 1
Harvard Business Review
Nerdwriter1
Veritasium
Wired
Ridddle
Eklectic
It's Okay To Be Smart
TheUntoldPast
The New York Tomes
BBC
The B1M
Engineering Explained
The Economist
Nobel Prize
Deep Look
Pirsuit of wonder
Hírportálok olvasni:
The New York Times
BBC
CNN
The Guardian
8.
Melyik nyelvvizsgáról van szó?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!