Milyen egy jó nyelvtanulási módszer?
Nagyon utálok nyelvet tanulni, szorongok tőle, nincs önbizalmam. Viszont tudom, hogy fontos lenne az életben.
Igazából bármilyen módszert, tippet szívesen vennék.
Szerintem:
Az elején a nyelvtani alapokat nyelvtanárral megtanulni, eközben jó sok szót tanulni, mondjuk Quizlet segítségével.
Ezután autodidakta módon nyelvkönyveket oldogatni.
Hogyha ezek megvannak, eljutottál egy A1-A2 szintre, akkor el lehet kezdeni direkt nyelvtanulóknak készített, könnyebb ismeretterjesztő videókat, podcasteket nézni, hallgatni. (Youtube, Spotify)
Ezek után, vagy velük egyszerre egyszerűbb cikkek és bejegyzések olvasása. Erre jók a szintén könnyített nyelvezettel rendelkező oldalak, hírportálok, nyelvtanulók blogjai, fórumjai, ilyen portál pl angolból a newsinlevels.com, fórum Reddit r/EnglishLearning.
Ezek után és közben is fontos, hogy elkezdj élőben is kommunikálni másokkal, olyanokkal is akik anyanyelvűek, vagy nálad jobb a szókincsük. Itt jön be újra a képbe a nyelvtanár, nyelvtanfolyamok, esetleg az Omegle ahol a világ minden tájáról tudsz emberekkel beszélni. (ha éppen nem a bohócot fényezik)
Ha már azon a szinten vagy hogy másokkal el tudsz beszélgetni könnyebb témákról, akkor elkezdheted kedvenc sorozataidat, filmjeidet is idegennyelven nézni, először magyar felirattal, majd a nyelv feliratával, aztán felirat nélkül.
Itt már egy B2-C1 szintre jutottál, ahonnan mesterfokra akkor tudsz eljutni, ha arra célirányosan készülsz.
Még mélyíteni tudod a nyelvtudásodat tudományos cikkek, hírek olvasásával, idegennyelvi pl gazdasági/orvosi műsorokkal.(amire szükséged van)
Én ezekkel a módszerekkel két nyelvet elsajátítottam felsőfokon. Igaz, anyanyelvi szintre egy felnőtt nyelvtanuló talán sosem juthat el.
A legjobb módszer a nyelvtanulásra egyébként az, hogy minél intenzívebben találkozz a nyelvvel, magyarul költözz ki abba az országba, aminek a nyelvét megtanulnád. Nyilván ez nem minden helyzetben kivitelezhető, de ez a legsikeresebb nyelvtanulási módszer bárki bármit mond.
Végül pedig, ami szerintem a legfontosabb a nyelvtanulásban a kommunikáció mellett, az a szavak konstans tanulása. Mindig lesz ismeretlen szó, meg kell tanulni és szóról szóra jobb, magabiztosabb lesz a nyelvtudásod.
Csak bátorság, menni fog!
Ha érdekel, privátban megírom.
Angol és német nyelvre is megvan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!