Japán nyelvtannal kapcsolatban mi a 3 szó között a különbség??
Még most kezdtem el magamtól tanulgatni a japánt, de nem igazán értem mi a 3 szó között szófajilag/jelentésbelileg a különbség, legyen a szó pl a tanulás
benkyou ( べんきょう )
benkyou suru (べんきょうする)
benkyou suru no (べんきょうするの)
Eddig úgy értelmezem, hogy a 2. az maga a cselekvés, pl jelenleg tanulok (suru mint to do), a 3. pedig egy főnén a no miatt pl tanulás fontos. De mi am különbség az 1 és a 3 között?? (illetve jól értelmezem -e a 2. és a 3. közötti különbséget?)
Szia!
Én se vagyok tanár, de megpróbálok segíteni.
A benkyou (勉強) a szótő, amint látod, csak kanjival van írva, tehát leggyakrabban főnév. Jelentése lehet tanulmány, tanulság, kemény munka, kedvezmény. Összeilleszthető más kanjikkal, például a 勉強部屋 a tanulószoba.
A benkyousuru (勉強する) az egy ige lehet a する miatt. (De fordítható tanulni, tanulás alakra is.) Szótári alak, mint a to study. Beszéd közben udvariassági ragozások vannak, például, ha azt akarod mondani, hogy én tanulok: 勉強します。Ha azt akarod, hogy jelenleg tanulok: 勉強しています。
A の több mindent jelenthet, például lehet a birtoklás partikulája, vagyis 父の本。: Apának a könyve.
勉強するの...: a tanulás valamije
Vagy lehet következtetés, vagy lehet utalás egy régebbi dologra, vagy a mondat végén használva teheti a mondatot informális kérdéssé, vagy nő általi kijelentéssé...
Ó, megtaláltam.
Szerintem a 勉強 a tanulmány, tanulság, míg a 勉強するの a tanulás. Mármint konkrétan annak az igének a főnevesített változata.
Az eredeti kanji jelentése kicsit más.
A の partikula igéből főnévi igenevet csinál. A する pedig főnévből igét (erre rengeteg példa van a japán nyelvben).
Tehát:
勉強 - főnév
勉強する - ige
勉強するの - főnévi igenév
勉強は大切です。- A tanulás fontos.
勉強するのは大切です。- Tanulni fontos.
Azt kihagytátok, hogy ha mondat végén áll akkor a 勉強するの lehet kérdés is.
Mert a の a mondat végén állva jelölhet kérdést. És emotional emphasis is lehet bár ez inkább a női beszédre jellemző.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!