Oroszba hogyan bírom eldönteni, hogy melyik ige milyen végződést kap?
Ez jó, mert a zsdaty véletlenül pont jo-soros (ami, igaz, a -je testvére, de azért mégsem mondjuk, hogy zsgyes:))
Mitől lenne a legtöbb ige rendhagyó ragozású? (Attól legtöbb valami, hogy normál, és ami a normáltól eltér, az a rendhagyó... legalábbis régen így volt, nem tudom, manapság mi a trendi;)
Én nem tanulok oroszul, abszolút nem is tudok, csak kérdésként merül fel.
Még ha a tankönyvben esetleg nem érthetően magyarázzák el, miért nem a tanárt kérdezed meg? Ő azért van, még akkor is ha nem magántanár.
Lehet, hogy akik itt válaszolnak, tökéletesen tudják. De mi van ha nem? Azt fogod megtanulni ami talán helytelen.
Kedves nyolcas, jogos, de orosztanárként bízom benne, hogy nem írtam nagy hülyeséget. :)
Az orosz igéknek ragozás szempontjából tényleg van három csoportjuk (je-soros, jo-soros, i-soros), de nem a főnévi igenév végződése alapján csoportosítunk, ahogy a négyes sugallja.
Csak néhány példa - mindenik egy szótagú, -ать végződésű:
ждать - жду, ждёшь (jo-soros)
спать - сплю, спишь (i-soros)
дать - дам, дашь, даст, дадим, дадите, дадут (igen-nagyon kivétel:)
брать - беру, берёшь (jo-soros)
гнать - гоню, гонишь (i-soros)
встать - встану, встанешь (je-soros)
No, ha oroszról van szó, úgy tűnik, mégsem tudok háttérben maradni. Bocs mindenkitől, de szinte mindennek ellen tudok állni, kivéve a kísértést és az oroszos kérdéseket. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!