Most miből emeltezzek?
Semmelweisre szeretnék menni gyógytornász szakra,de totál elakadtam.Szeretem a bioszt és a nyelveket.
Biológiából fakton vagyok és készülök az emelt érettségire.
Jelenleg a német felsőfokúra tanulok nagyban,elég közel érzem magam a célhoz,a próbavizsgáim az utóbbi időben elég jól sikerültek.
Jön a kérdés,hogy megérné-e a biosz mellé németből emeltezni,úgy,hogy akkor potyára ment a nyelvvizsga vagy inkább írjak egy tuti jó közepet belőle?
Jaa és jelenleg 11.es vagyok,németből előrehozottra gondoltam.
Köszönöm a válaszokat!
Ahogy látod, várhatóan 430 pont körül kelleni fog a biztos bekerüléshez, ami két emelt esetén átlag 83%-os eredményt feltételez mind biológiából mind németből, mivel (83+83)*2 + 100 = 432 pont.
Ha felsőfokra készülsz, és stabilan jó eredményeket értél el a próba vizsgákon, akkor középszinten 90-95% körül jönnie kellene. Ekkor viszont 10 ponttal kevesebb lenne a többletpontod, viszont 90%-os középszintű némettel számolva már (83+90)*2 + 90 = 436 pontod lenne, és középszinten 90%-ot sokkal könnyebb elérni, mint emelten 83%-ot.
Persze a számolásba bele lehet kötni, viszont én a középszintű németet választanám.
Az SE gyógytornász szakon tavaly 434 volt a ponthatár.
A felsőfokú nyelvvizsga miatt kapsz 40, az emelt biosz miatt pedig 50 többletpontot. Ha emeltezel németből, akkor az az előbbihez képest csak 10 plusz pontot jelent, viszont nagy eséllyel - a leírásod alapján - ez nem sikerül olyan jól, mintha közepen érettségiztél volna.
Tegyük fel, hogy közepen írsz egy 90%-os német érettségit, míg emelten egy 75%-osat. Ha az érettségi pontjaidat a duplázós módszerrel számítják, akkor ez az előbbi esetben 180 (+90) pontot, utóbbi esetben pedig 150 (+100) pontot kapsz. Ez alapján egyértelműen a közép szintű német érettségi érné meg neked jobban. Úgyhogy szerintem, ha biztos vagy benne, hogy a közép jobban menne mint az emelt, akkor csinálj egy közép szintű német érettségit, mert többet buknál, ha az emelt nem sikerülne valami jól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!