Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Az angol szavak végi "th"-t...

Az angol szavak végi "th"-t hogyan kell ejteni?

Figyelt kérdés

A "south" szó kiejtése a dict.cc hanganyagai szerint "száuf", kivéve egy helyen, ahol "t"-t mondanak a végén:

[link]

A "youth" szót "júf"-nak mondják, kivéve szintén egy helyen, ahol szintén "t"-t ejtenek:

[link]

Tehát tulajdonképpen a "th"-s angol szavak végén "f" betűt kell mondani?

Még annyi, hogy az említett oldalon a "t"-vel való kiejtés egy bizonyos IN Aditi-nél hallható. Ez milyen akcentus, hol hallható a világban?

2022. jan. 2. 11:35
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Egyik sem helyes. A "th"-val jelölt hangot úgy kell képezni, hogy a nyelved hegyét a metszőfogaid közé teszed, és úgy próbálsz sz-t mondani.

Elsőre persze nagyon hülyén hangzik, de ahogyan gyakorolsz, egyre finomodik majd.

Javaslom nézz valami youtube videót amiben előfordulnak ilyen szavak és anyanyelvi beszélő mondja, hogy élőben hallhasd milyen.

2022. jan. 2. 11:47
 2/11 anonim ***** válasza:
Ennek a hangnak/fonémának az a neve, hogy voicless dental fricative. Írd be ezt googleba és azt hogy pronunciation. Vannak képek/videók melyek megmutatjàk, hogy hogy kell kiejteni. És igen fura lesz, mert megszoktad magyarul azt, hogy mikor beszèlsz hogyan kèpzed a hangokat, de màs nyelvekben sok hangot máshogy kèpeznek, amelyek hasonlònak tűnhetnek a magyar abc hangjaihoz, de nem ugyanazok.
2022. jan. 2. 12:41
 3/11 anonim ***** válasza:
voicEless
2022. jan. 2. 12:57
 4/11 anonim ***** válasza:
#3 köszi a javítást. (Utólag észrevettem, hogy elírtam.)
2022. jan. 2. 13:02
 5/11 anonim ***** válasza:
az előző válaszolók is jót írtak, de mondok egyszerűbbet: próbáld kimondani pöszén, hogy szamár. Na, amit annak az elején mondasz, azt a hangot keresed.
2022. jan. 2. 13:47
 6/11 anonim ***** válasza:
Az előttem szólóknak mind igaza van, viszont a helyzet az, hogy az ún. th-fronting jelenség egyre gyakoribb (igen, anyanyelvi brit beszélők körében!), szóval egész nyugodtan ejtsd te is f-nek a th-t, szinte ugyanolyan hangnak hallatszik, ugyanúgy meg fog mindenki érteni:)
2022. jan. 2. 14:07
 7/11 anonim ***** válasza:
+ a zöngés párját pedig v-nek
2022. jan. 2. 14:09
 8/11 anonim ***** válasza:

6: "igen, anyanyelvi brit beszélők körében!"

Igen. Röhögnek is rajtuk a máshol élő angol anyanyelvűek.

Tény, hogy ez sok londoni és környéki beszélőre jellemző, de attól még messze van, hogy ez legyen az általános az Egyesült Királyságban -- ha valaha egyáltalán az lesz. Arra meg még kisebb az esély, hogy Amerikában és globálisan is elterjedjen a mi életünkben.

Szóval én senkit sem buzdítanék arra, hogy TH-fronting-gal sajátítsa el az angolt, hiába lenne könnyebb.

2022. jan. 2. 14:31
 9/11 anonim ***** válasza:
Nem is mondtam, hogy általános ez, csak azt akarom hangsúlyozni hogy létező jelenség és nem csak nyelvtanulók körében. Ítélkezni mindig lehet, én nem fogok.
2022. jan. 2. 14:35
 10/11 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat.

De most eszembe jutott egy eset, mikor az angol tanárnő magyarázta, hogy a "three" szót hogyan kell kifejteni. Lám, itt is eljön a "th". Érdekes hang ez.

2022. jan. 2. 16:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!