Van értelme németet tanulni első nyelvnek a mai világban?

Attól függ. Egy mai diáknak, meg kell tanulnia angolul – amellé persze mehet a német is. Ha viszont valaki felnőtt fejjel vág bele a nyelvtanulásba, akkor elég lehet csak a német, ha tudja, hogy kizárólag német nyelvterületen fog dolgozni.
Ha meg valaki csak azért tanul nyelvet, hogy külföldi nyaralás alatt szót értsen pl. a pincérrel, akkor Európán belül jó és elég lehet a német is, mert a frekventált és németek által is látogatott helyeken szoktak valamennyire tudni németül is (bár angolul azért jobban).
Én már jártam úgy, hogy egy bécsi üzletben németül érdeklődtem az egyik eladónál, aki utána odament a másikhoz, hogy megkérdezze tőle is, és akkor hallom, hogy a két eladó egymás közt angolul beszél, mert egyiküknek sem német volt az anyanyelve. Onnantól én is angolul kommunikáltam velük. Szóval még német nyelvterületen is érhetik az embert meglepetések.

nekem csak németet volt lehetőségem suliban tanulni, és most nagyot szívok, h. angolul is meg tudjak autodudakta módon tanulni.
tehát ha életedben csak egy nyelvet akarsz becsülettel tudni, az mindenképp az angol legyen.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!