Miért ez volt a jó megoldás ebben a mondatban?
"There was somerhing about Roger ........(C) made him different from the average hockey coach"
A-those B-it C-which D-what
Én C-re gondoltam de igazából akkor mi a különbség a kettő között ebben a helyzetben?
Csak a "which" or "that" helyes abba a lyukba. Mivel a that nem lehetőség, marad a C.
Those nem lehet, mert az "azok" (esetekben "ezek")-et jelent.
Those are my books. Azok az én könyveim.
It nem lehet, mert az egy alany. Akkor lenne jó oda, ha a Roger után pont lenne.
There was something about Roger. It made him different from the average coach.
"What" akkor van ilyen esetben egy mondatban, ha magyarul értelmesen "az a dolog, ami"-nek tudod is le tudod fordítani.
What doesn't kill you makes you stronger. (Az a dolog,) ami nem öl meg, megerősít.
A "which" a szokásos "ami" kötőszó. Itt "that"-tel is lehetne helyettesíteni.
Volt valami Rogerben, AMI mássá tette, mint egy átlagos hokiedzőt.
A D, azaz a what itt nem jó, mert a what kizárólag igére vonatkozhat; a which/that meg csak igére nem, tehát a két kötőszó használata kölcsönösen kizárja egymást. Pl.:
I remember what you told me. -- itt a what alapja a remember(ami ige)
I remember the story that you told me -- itt a that alapja a story (ami nem ige)
2-es jól mondta, that vagy which
Ugye a that most nem opció, marad a C.
7: Egy ilyen mondat simán megcáfolja az állításodat: You always get what you want. Itt nem működik a röviden (és rosszul) megfogalmazott állításod.
Leírtam az 5-ösben a lényegi különbséget – csak persze megint jöttek a hozzá nem értők, és jól lepontozták...
De akkor még egyszer: mellékmondatnál az ige bővítményét mindig what-tal vezetjük be, a nem igéét meg which/that-tel. Ráadásul ez utóbbi elhagyható, ha nem alany esetben áll, míg a what sohasem hagyható el.
8.: Én felpontoztalak, mert bővebben, és helyesen fejtetted ki. (7)
Én próbáltam egyszerűbben és frappánsabban fogalmazni, de mindjárt keresek egy okos youtuber-t, akinek tetszett a magyarázata erről.
Meg is van.
Ez kell a kérdezőnek:
https://www.youtube.com/watch?v=eFOA4cAhgGs
esetleg még ez, ha nem túl sok :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!