Az Angol hallás utánni megértést ,hogy tudom megtanulni ha a beszélô hadarva , gyorsan vagy halkan beszél?
Ez a pont ahol elakadtam a nyelvtanulásban.
Nézek filmet vagy videot és sokszor nem értem ,hogy mit mondanak angolul.Amikor normálisan kimondják a szavakat akkor értek mindent.Viszont ha gyorsan ,elhadarva beszélnek akkor semmit.
Ebben a videoban is például a gyors beszéd miatt nem tudom megérteni:
Ti hogy tanultátok ezt meg? Köszönöm a segitséget.
Sokat kell hallgatni. Nagyon sokat. Több száz, több ezer órányi hallgatásról beszélek. Minél többet hallgatsz, annál jobban fog menni. Lehet felirattal (sokan mondják, hogy a magyar felirat nem ér semmit, de ez nem dupla vagy semmi, a lényeg az, hogy megértsd a szöveg jelentését: ha elég hozzá az angol felirat, akkor úgy, ha magyar felirat, akkor úgy, idővel fejlődni fogsz).
Az pedig nem mindegy, milyen dialektusról van szó. Merthogy az angol az nem egyetlen sztenderd nyelv. A videó, amit linkeltél: Flo Rida például pont fekete, és az afroamerikai angol, amit ő beszél, nem az, amit jellemzően az iskolában tanítanak. Itt nem is a sebességgel van a baj, hanem egyyszerűen hozzá kell szokni az akcentusához. Személyes példa: mikor elkezdtem angolul sorozatokat nézni, egy csomó amerikai sorozattal kezdtem, egész jól belejöttem. Aztán mikor először néztem valami vérbeli britet (talán a Sherlock volt), majd' agyvérzést kaptam, hogy semmit nem értek belőle. Az angol feliratot értettem, a beszédet alig. Beletelt egy kis időbe. Egy idő után aztán már fel sem tűnt, hogy brit vagy amerikai akcentussal beszél valaki, csak ha tudatosan gondoltam rá, mert mindkettőt ugyanúgy megértettem. Szóval tényleg csak gyakorlás kérdése. (És persze sok más dialektus is létezik ezeken kívül. Ne csüggedj, egy csomó anyanyelvi beszélő is felirattal néz dolgokat, ha kell, vagy ha pl. suttognak a filmekben vagy hangos a háttérzene, ilyenkor félre kell tenni a sznobságot és bekapcsolni a feliratot.)
Ezért kéne mindenkinek már kezdettől többek között anyanyelviek beszédét hallgatnia (még ha keveset is ért belőle) hogy álljon rá az ember füle.
De ha már itt tartunk: felirat, felirat, felirat (vagy számoknál kiguglizod a dalszövegeket). Olvasd a szöveget miközben hallgatod a zenét, szótárazz ki minden ismeretlen szót és hallgasd ugyanazt addig amíg felirat nélkül is érted az összes elhangzott szót.
És valóban: kezdetben döntsd el milyen akcentust akarsz hallgatni és úgy válassz előadót is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!