Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Milyen kapcsolatban áll a was...

Milyen kapcsolatban áll a was a be vel? Lent

Figyelt kérdés

A topszótár azt írja, h a was a be múlt idejű alakja simple pastban.

De én ezt nem értem, so elmagyarázná vki pls?

2021. máj. 23. 12:12
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Mit nem értesz ezen?

Magyarban a „van” múlt ideje „volt”

Angolban a „be” múlt ideje „was”. Illetve csak bizonyos esetekben, konkrétan E/1-ben és E/3-ban használható, minden más esetben a „were” szót kell használni.

Beteg voltam.

I was ill.

Péter beteg volt.

Peter was ill.

Beteg voltál.

You were ill.

Egyébként nemcsak Simple Pastban van így, hanem Past Continuousban is.

2021. máj. 23. 12:31
 2/4 A kérdező kommentje:

Oki csak eddig azt hittem,h a be múltja a been.

Akkor a been az mi?

2021. máj. 23. 12:45
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Ez ennél kicsit bonyolultabb.

Alapvetően az igék múlt idejű alakja -ed végződést kap, például play-played, a magyar nyelv ezt -t és -tt végződéssel oldja meg. Ezeket szabályos igéknek hívjuk.

Vannak azonban a rendhagyó igék, amiket kb. össze-vissza kell képezni. Ha beírod a Google-be, hogy irregular verbs, akkor megtalálható ezen igék listája.

Az -ed végződésű igék „bármelyik” időben használhatóak (ezt úgy értsd, hogy ahol múlt idejű alakot kell használni), a rendhagyók használata kicsit máshogy működik; az első múlt idejű alakot jóformán csak Past Simple-ben használjuk, a második múlt idejű alakot pedig bárhol máshol. Még a passzív szerkezetnél is a második múlt idejű alak a használatos.

2021. máj. 23. 12:55
 4/4 A kérdező kommentje:
Wow nagyon köszi, ez így teljesen érthető. 🙏
2021. máj. 23. 13:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!