Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Elakadtam a német feladatnál....

Elakadtam a német feladatnál. Valaki segítene megoldani?

Figyelt kérdés

[link]

Ha csak az első kettőre mondja valaki mi kell, szerintem a többi menni fog. Csak most nem értem hogy mit is várnak pontosan. (Kezdő vagyok még nagyon, szóval ha nagyon egyszerű a feladat légyszi ne ítélkezzetek, nekem nehezen megy ez a nyelv)

2021. ápr. 28. 17:46
 1/9 anonim ***** válasza:
21%

Der Direktor diese Firma

Die Sekretärin meines Vaters

2021. ápr. 28. 17:50
 2/9 A kérdező kommentje:
Tévedtem, még példákkal sem értem hogy mit is kéne. Ha az időd engedi, elmagyaráznád kérlek hogy miért ezek kellenek a vonalra?
2021. ápr. 28. 17:54
 3/9 anonim ***** válasza:
51%

Dieser Firma

Meines Vaters

Deines Freundes

Der Schülern

Der Sekretärin

2021. ápr. 28. 17:56
 4/9 anonim ***** válasza:
87%

Ha jól látom ez a birtokos szerkezetet gyakoroltatja. Ezt németben négy féle módon tudjuk kifejezni.

Az első és legegyszerűbb a tulajdonneveknél használatos. A tulajdonnév név végére egy -s-t illesztünk, mint angolban, tehát pl.: Adam's Freund (Ádám barátja).

A második az használható tulajdonneveknél és közneveknél is. A von (prepozíció) és dativ (részeseset) használatával. Így tehát hímnem és semlegesnemben von dem vagy vom lesz, nőnemben von der, többesszámban pedig von den ...n (a főnév végére egy "n" betűt kell ileszteni).

A harmadik opció a birtokos névmások, ez itt most a feladat szempontjából kevésbé lényeges, de azokat is jó tudni. Ők a mein-dein-sein/ihr/sein-unser-euer-ihr/Ihr. Betéve tudni őket, különben nem fogsz boldogulni a nyelvvel.

És végül, de nem utolsó sorban a genitiv, amire nekünk most szükségünk van. A genitiv az maga a birtokos eset. Ha ezt használjuk, elől áll a birtok és hátul a birtokos, tehát pont fordítva, mint magyarban (füzet lapja -> lapja a füzetnek). Ebben az esetben a névelők megváltoznak az egyesszámú és a többesszámú die-ből der lesz, a derből és a dasból des lesz, és ebben az esetben a főnév végére kerül egy -s is, ha nehéz kimondani, akkor könnyítésképpen -es. (tehát pl.: a kutya barátja - der Freund DES hundES).

Ebben a feladatban a von + dativos alakokat kell átírni genitivbe.

1. der Direktor von dieser Firma (az igazgatója a cégnek):

a Direktor a birtok, a Firma a birtokos és nőnemű, így lesz belőle der Direktor der Firma

2. die Sekretärin von meinem Vater (apám titkárnője):

a Sekretärin a birtok, a Vater a birtokos, hímnemű főnév, így lesz belőle die Sekretärin meineS VaterS.

Szóval összességében annyit kell megtenni, hogy ki kell deríteni, ki a birtokos, és mi a neme.

Remélem tudtam segíteni, és sok sikert a feladathoz és a német nyelv elsajátításához! :)

2021. ápr. 28. 18:01
 5/9 anonim ***** válasza:
51%
A feladat utasítása: Használd a birtokos esetet (Genitiv) a von+Dativ helyett
2021. ápr. 28. 18:01
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Pons képes német nyelvtan. Szerezd be ezt a könyvet, minden német nyelvtant érteni fogsz.

Addig is német névelő ragozásának nézz utána, keresek mindjárt linket hozzá.

2021. ápr. 28. 18:02
 7/9 anonim ***** válasza:
bocsánat, az első példát rosszul mondtam, természetesen a diese háromalakú mutatónévmás is felveszi a végződést, így tehát der Direktor dieser Firma
2021. ápr. 28. 18:03
 8/9 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, de főleg a négyesnek! Rengeteget segítettél, így már biztosan összehozom.😊
2021. ápr. 28. 18:06
 9/9 anonim ***** válasza:
Itt össze van foglalva: [link]
2021. ápr. 28. 18:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!