Német vagy orosz nyelvet válasszam második nyelvként?
Én az oroszt tanulom. De tudom milyen a német is, mert a barátnőim azt tanulják mellettem. A némettel mindig vacakolnak, valahogy a szavakat nehezen tanulják.
Az orosz szerintem nagyon egyszerű. Nyelvtanilag könnyű, gyorsan tanulható. A cirill betűket meg nagyon hamar meg lehet szokni és ha már tanulod 2 hónapja az olvasás is egyszerűen megy.
A cirill betűk az kb. 1 nap. Megszokni 1-2 hét.
Mi a nehéz a németben?
1) Agyonbonyolított, merev nyelvtan. Nehéz úgy összerakni egy mondatot, hogy ne legyen hibás.
2) Minden főnévnek meg kell tanulni a többes számát és a nemét. Általában ez nem kikövetkeztethető.
Az oroszban az a nehéz, hogy:
1) A kiejtése, legalábbis első megközelítésben, nehezebb, mint a németé. Viszont az oroszok nem tesznek úgy, mintha nem értenék azt, aki nem tökéletesen beszél, hanem örülnek, ha egy külföldi veszi a fáradságot és oroszul próbál beszélni. Jól tűrik a hibás beszédet is, mert Oroszo.-ban nagyon sokaknak nem anyanyelve az orosz.
2) A szavaknál meg kell tanulni, hogy hol a hangsúly, és esetenként, hogy hogyan mozog. Mivel a hangsúly erősen befolyásolja a kiejtést, ezért ez a gyakorlatban szerintem könnyebben megtanulható, mint az, hogy der/die/das tartozik-e egy szóhoz, de kétségtelen, hogy többletmunkát jelent, nem elég megtanulni magát a szót.
3) Az igéknél vannak a befejezett és a befejezetlen alakok. Egyiket a másikból többféleképpen képzik, illetve van, hogy az ige egész máshogy néz ki a két aspektusban. Tehát az orosz igék is magolósak (a németek is, mert ott rendhagyó múltidő, umlaut és brechung van).
Tehát a két nyelv kb. ugyanolyan magolós, az orosznak nehezebb a kiejtése, de nincs olyan veszettül bonyolult és merev nyelvtana, mint a németnek. Oroszul könnyebb összerakni olyan mondatot, ami nem lesz "hibás" valamilyen elcseszett szabály miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!