Miért lehetetlenítik el az amúgy sem túl rózsás nyelvoktatást?
Emlékszem, pár évvel ezelőtt német, francia, spanyol stb nyelvekből egy csomó nyelvkönyvet, munkafüzetet és a kurzuskönyv mellé kiegészítő könyveket (pl. 1000 kérdés - 1000 válasz) lehetett kapni, most már alig van valami a könyvesboltokban (líra, bookline, libri). Németből is gyakorlatilag csak a Lexika Kiadós van, az is csak A2-ig vagy B1-ig juttat el. Spanyolból is megszűnt a Colores és a Gente is, franciából is a France-Euro Express.
Az 1000 kérdéseset még lehet kapni, de pár éve rengeteg ilyen és hasonló könyv volt, amivel ki lehetett egészíteni a tankönyveket. Tematikus szótárak, nyelvtani összefoglalók stb.
Most meg alig van valami... Nem felújították, nem újak jelentek meg, hanem kapni se lehet kb.
Nem tudom, hogy te helyileg melyik boltban nézted, de a hozzám legközelebb eső könyvesbolt a Lira és ott van minden. Utoljára január elején voltam ott és a nyelvkönyv részleg tömve volt.
Pár perce megnéztem a Lira honlapján két általad hiányolt könyvet és mindkettő kapható újonnan (is), egy harmadikból(Gente) csak antikvár/használt van.
Főleg a bookline-on szoktam nézni, de pl. most megnéztem a Lírát, és a France-Euro Expressből is csak a 2-est lehet kapni újonnan, Coloresből munkafüzetet nem lehet rendelni.
Ezek úgy új könyvek amúgy, hogy 2012-es NAT pl, tehát csak ami maradt. Új kiadás nincs.
A F-E-E-ből is azért nem lehet már a többit rendelni, mert elfogyott valószínűleg és már nem gyártják. Én elsősorban a tendenciára gondoltam, hogy alig vannak nyelvkönyvek mondjuk 5 évvel ezelőtthöz képest. Mondok pl. németből volt a Start/Unterwegs sorozat, a Kon-takt, az Abitraining Mittelstufe, a Kekse... egyiket se lehet már kapni, és nincs új fajta helyette.
Segítek: kello.hu
Colores összes, France-Euro összes van. Meg sok egyéb is.
Nyelvkönyvbolt.hu oldalon nagyon sok tankönyv és kiegészítő anyag van kb az összes nyelvből, amit felsoroltál. Egyébként az egy áldás lenne ha a Colores megszűnne, de sajnos még mindig azt nyomatják szinte az összes középiskolában, annak ellenére, hogy pontatlanul magyarázza a nyelvtant és tele van hibákkal.
Pons tankönyvcsalád könyveit is elérhetők, németből, spanyolból és franciából is, szóval nem tudom honnan vetted, hogy kevés a nyelvkönyv... (Egyébként Magyarországon nem feltétlenül csak a könyvekkel van baj, hanem a nyelvtanári felhozatal is szörnyű a közoktatásban).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!