Ha a háttérben megy az idegen nyelvű hanganyag az tényleg tudat alatt javítja a kiejtést?
Akkor is ha nem figyel az ember oda?
(pl idegen nyelvű csatorna, rádió)
(Szerencsére nekem nincs bajom a kiejtéssel, de tanítok nyelvet másnak)
"Két felső és egy középfokkal nem nevezném magam tapasztalatlan nyelvtanulónak. Ráadásul fonetikával foglalkozok. Szóval én a helyedben csínján bánnék az effajta címkézéssel."
Volt itt már olyan, aki a helytelen válaszának indoklásául azt hozta fel, hogy ő nyelvtanári szakon van, szóval nem te vagy az első, aki a papírt lobogtatná...
90% fölötti a hallás utáni szövegértésem minden nyelvből.
Külön órára, nyelvtanárhoz sosem jártam, külföldön sem éltem. Egy nyár alatt megtanultam a nyelvtant és elsajátítottam az adott nyelv beszédhangjait, onnantól szókincsbővítés, beszéd, monologizálás, gyakorlás, tesztsorok, szövegalkotás, fordítás, rengeteg idegennyelvű szöveg hallgatása, tudatos utánzása. Két évnél több egyik nyelvhez sem kellett.
A hangok megformálása egy neurológiai folyamat eredménye, hiszen az vezérli a hangképzéshez használt izmainkat. Kellő gyakorlással a hangok szó szerint beidegződnek, az idegrendszerünk (agyunk) megtanulja őket.
Akárcsak a biciklizést, mint mondtam.
Ez értelemszerűen nem lehet passzív folyamat. Ebben az izmainkat aktívan dolgoztatni kell.
Ha elköltözöl valahova, ahol egy másik akcentust beszélnék, akkor persze idővel adaptálódhat a kiejtésed, de ott is ugyanez a folyamat zajlik le, csak nem tudatosan. A folyamatot valószínűleg nem is észleled, pedig öntudatlanul is próbálgatod a környezeted hangjait utánozni. Te esetleg a folyamat végét észleled csak, mert mások visszajelzik, hogy már te is úgy beszélsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!