Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Ha a háttérben megy az idegen...

Ha a háttérben megy az idegen nyelvű hanganyag az tényleg tudat alatt javítja a kiejtést?

Figyelt kérdés

Akkor is ha nem figyel az ember oda?

(pl idegen nyelvű csatorna, rádió)

(Szerencsére nekem nincs bajom a kiejtéssel, de tanítok nyelvet másnak)

2021. jan. 31. 23:17
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
Két felső és egy középfokkal nem nevezném magam tapasztalatlan nyelvtanulónak. Ráadásul fonetikával foglalkozok. Szóval én a helyedben csínján bánnék az effajta címkézéssel.
2021. dec. 28. 23:49
 12/17 anonim ***** válasza:
És milyen módszerrel, mennyi idő alatt érted el ezeket az eredményeket? Milyen szintű a hallás utáni szövegértésed az adott nyelvekből?
2021. dec. 29. 07:45
 13/17 anonim ***** válasza:

"Két felső és egy középfokkal nem nevezném magam tapasztalatlan nyelvtanulónak. Ráadásul fonetikával foglalkozok. Szóval én a helyedben csínján bánnék az effajta címkézéssel."

Volt itt már olyan, aki a helytelen válaszának indoklásául azt hozta fel, hogy ő nyelvtanári szakon van, szóval nem te vagy az első, aki a papírt lobogtatná...

2021. dec. 29. 20:33
 14/17 anonim ***** válasza:

90% fölötti a hallás utáni szövegértésem minden nyelvből.

Külön órára, nyelvtanárhoz sosem jártam, külföldön sem éltem. Egy nyár alatt megtanultam a nyelvtant és elsajátítottam az adott nyelv beszédhangjait, onnantól szókincsbővítés, beszéd, monologizálás, gyakorlás, tesztsorok, szövegalkotás, fordítás, rengeteg idegennyelvű szöveg hallgatása, tudatos utánzása. Két évnél több egyik nyelvhez sem kellett.

A hangok megformálása egy neurológiai folyamat eredménye, hiszen az vezérli a hangképzéshez használt izmainkat. Kellő gyakorlással a hangok szó szerint beidegződnek, az idegrendszerünk (agyunk) megtanulja őket.

Akárcsak a biciklizést, mint mondtam.

Ez értelemszerűen nem lehet passzív folyamat. Ebben az izmainkat aktívan dolgoztatni kell.

Ha elköltözöl valahova, ahol egy másik akcentust beszélnék, akkor persze idővel adaptálódhat a kiejtésed, de ott is ugyanez a folyamat zajlik le, csak nem tudatosan. A folyamatot valószínűleg nem is észleled, pedig öntudatlanul is próbálgatod a környezeted hangjait utánozni. Te esetleg a folyamat végét észleled csak, mert mások visszajelzik, hogy már te is úgy beszélsz.

2021. dec. 29. 20:53
 15/17 anonim ***** válasza:
Ezt már hiába magyarázod. Inkább biciklizzél, ha ahhoz értesz.
2021. dec. 29. 20:58
 16/17 anonim ***** válasza:
Valaki ismeri a beszéd fiziológiai és neurológiai hátterét, valaki nem...
2021. dec. 29. 23:25
 17/17 anonim ***** válasza:
13: Nem indoklásul írtam le, hanem a 10-es által feltett kérdésre válaszoltam. De ha neked ettől a hozzászólásodtól jobb lett az estéd, lelked rajta.
2021. dec. 30. 00:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!