Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Spanyoloknál miért van a...

Spanyoloknál miért van a kérdés előtt és után is egy kérdőjel?

Figyelt kérdés

2021. jan. 28. 15:28
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Mert a szórendből nem derül ki, hogy a mondat kérdő vagy kijelentő-e (ahogy a magyarban sem), ezért már az elején jelzik, hogy ne legyen a végén meglepetés, hogy Ja, ez egy kérdés volt? Ez főleg hosszú mondatoknál hasznos – és az lenne a magyarban is.

De nem csak a kérdőjel, hanem a felkiáltójel is megjelenik a mondat elején:

¿Hay algunas chicas en tu clase? - Vannak lányok az osztályodban?

¡Alta! - Állj!

2021. jan. 28. 16:00
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Bocsánat, utólag vettem észre, hogy a második példában két gondolatomat összekevertem. Ezt akartam írni:

¡Para! - Állj!

2021. jan. 28. 16:16
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy az előttem válaszoló írta, praktikus mikor segít abban, milyen hangon olvassa fel az ember a mondatot.

Manapság sokszor látom (munkahelyen), hogy elhagyják a kezdő kérdő- vagy felkiáltójelet. Nem tudom mennyire van terjedőben ez a tendencia. Talán köze lehet ahhoz is, hogy egyre többen használnak mobilt a gépeléshez és macerás egy-egy plusz karaktert előhozni.

Egyes esetekben maga az alap mondat lehet kijelentő, de a végére bekerülhet egy kérdés is. Ezekben az esetekben is hasznos (a mondat közepén) a kezdő kérdőjel feltüntetése.

"No lo entiendo, ¿qué es lo que dices que sucedió?"

#1-2: szerintem ¡Alto!-t akartál írni.

2021. jan. 28. 21:29

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!