Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Németben az ein,eine,einen a...

Németben az ein,eine,einen a saját nememre vagy egy másik élőlény nemére vonatkozik?

Figyelt kérdés
Pl.: Ich habe ein Hund. Ich habe ein Vater. Tegyük fel, hogy van egy lány kutyám. Én fiú vagyok. Ugye a németben az ein szót nemtől függően képezzük. Az ein a mondatban az én nememre vagy az adott élőlény nemére vonatkozik?

2021. jan. 2. 17:07
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Sosem rád vonatkozik.

Egyébként, a 'haben' ige tárgyesetet vonz, tehát helyesen:

Ich habe einen Hund.

Ich habe einen Vater.

2021. jan. 2. 17:12
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Légy óvatos, a nyelvtani nem nem feltétlenül egyezik a biológiai nemmel. Eleve minden főnévnek van nyelvtani neme, nem csak az élőlényeknek.

És igen, a névelőt a főnévhez egyezteted, amelyik előtt áll, nem pedig a beszélő neméhez.

2021. jan. 2. 17:16
 3/5 A kérdező kommentje:

Akkor az helyes mondat, hogy:

"Ich habe eine Mutter."?

És köszönöm a válaszokat :)

2021. jan. 2. 18:31
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Igen, ez így helyes.
2021. jan. 2. 18:40
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat :) Ment a zöld pipa mindnekinek.
2021. jan. 2. 18:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!