Valaki ismer angol hagyományos formátumban megírt értelmező szótárat?
Olyan papírformátumú angol nyelvű könyvet keresnék, ami nagyjából megegyezik a nálunk ismert "A magyar nyelv értelmező szótára" 1959–1962-es irománnyal. Tehát:
-100%-osan angolul, angol magyarázatokkal megírt (nem a magyar jelentése érdekel, hanem az angol nyelvű körülírása)
-A létező (majdnem) összes angol szót tartalmazza
-Brit angol preferált
Ismertek ilyet pontos címmel? Köszönöm előre is!
Bár én le vagyok ragadva érzelmileg az Oxfordnál, azt kell mondanom, mikor Shakespearet olvastam, volt pár szó, amit nem találtam benne (az akkoriban), csak a rettenetesen nagy Websterben. De mivel ez 25 éve volt, már esélyem sincs visszaemlékezni, mely szavak voltak ezek. Próbaképpen megnéztem most a chide igét, amelyikről a Websterben normálisan le van írva, hogy pt chided or chid, pp chided, chid or chidden. A 4. kiadás Oxford Advancedben, ami a rendszerváltáskor kapható volt, ugyanez van. Aztán vettünk egy "NEW 2000" kiadást, abban ezekből totál semmi nincs (elvégre rendesen képezve is jön egy okés alak, az elég, gondolhatták). Nem is vettünk újabbat. :D De nemrégiben töltöttem le egy 8. kiadást, abban ez van:
chide [chide chides chided chid chiding chidden]
Jelmagyarázat meg nincs benne, na, ebből olvasd ki ugyanazt az értelmet.
Csak a perspektíva ködösítése miatt, a netes Oxfordban ez olvasható: chide chid chidden, a netes Cambridge-ben semmi (?), a régi nagy Országhban meg pt chided, chid, pp chidden
Csak hát a Webster az 22x28x11 cm, és 4,3 kg. :D
Bár ez nem annyira az értelmezős része volt, még egyet mondanék, ami szintén nem az értelmezős része. Azért is tartom nagy becsben azt a 89-es kiadású Oxfordot, mert az volt az utolsó, amelyikben detailed guide volt arról, hogy az egyes igék milyen típusú mondatokban használhatóak. Annyiféle kóddal, hogy sosem tudtam megjegyezni. :D
Bar te papir szotarat kertel, talan hasznosnak talalod:
define chide
Ezt beutod a google-ba es ott egy Oxford szotar alapjan megjelenik a magyarazat.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!