Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Hogyan álljak neki az orosz...

Hogyan álljak neki az orosz nyelvnek?

Figyelt kérdés

Szeretnék megtanulni oroszul de mielőtt még tanárhoz rohannék, látni szeretném hogy nekem való-e egyáltalán.

Viszont bármilyen hülyén hangzik nem tudom melyik végét fogjam meg. Jelenleg erőgyűjtés alatt vagyok mert tartok egy kicsit tőle.

Tényleg olyan rémisztő meg nehéz mint amilyennek látom? (Nagyon bonyolult és komplikált nyelvnek látom.)

Márcsak a cirill betűk miatt is.

Nehéz a nyelvtan? A szótanulás? (Leírni megtanulni, kiejtést tanulni.)

Átláthatóvá fog válni valaha nekem egy orosz nyelvű szöveg? Mert jelenleg káosznak látom. Egy halom cirill betűvel.

Nyilván mindez annak köszönhető persze hogy most fogom elkezdeni.

2020. dec. 16. 21:08
 1/8 anonim ***** válasza:

A cirill betűk egyszerűek, csak gyakorolni kell. A latin betűket is megtanultad valahogy, a cirill is menni fog.

Nyelvtanilag olyan átlagos nyelv, ha szorgalmas vagy, meg tudod tanulni.

2020. dec. 16. 21:31
 2/8 A kérdező kommentje:

Azzal sosem volt gond.

Már van egy Német B2-m, most készülök egy Angol B2-re, viszont szeretnék egy "különlegesebb" nyelvet is megismerni.

Van esetleg valami technika arra hogy pl.: a szavakat megtanuljam leírni?

Vagy simán csak írjak le egy szót annyiszor amennyiszer csak kell ahhoz hogy leírjam és felismerjem egy szövegben?

Ne haragudj ha rosszul közelítem meg a dolgot.

2020. dec. 16. 21:35
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Ha tudsz selypesen beszélni, akkor legalább a kiejtéssel nem lesz gondod. A nyelvtan valóban egy kissé bonyolult, leginkább a latinhoz tudom hasonlítani az ige- meg főnévragozást. Nekünk annak idején sok évig kötelező volt iskolában, de alig páran tudták valamennyire is megtanulni, mert a tanárok zöme is alig 1-2 órai tanulással volt előbbre. Azóta szerencsére vannak igazi orosz nyelvtanárok is.
2020. dec. 16. 21:40
 4/8 anonim válasza:
31%

Tudok oroszul nem használom semmire, ritkán beszélek ha van lehetőség, olvasni már régóta nem így már nekem is kínai

Sok jelentősége nincs mert aki valamit ad magára orosz az tud angolul

A nyelvtan kb német nehézség, a betűket meg kell tanulni, a jövőt tekintve a kínai lehet jobb választás

2020. dec. 17. 02:36
 5/8 A kérdező kommentje:

Mindenesetre nekiveselkedek és bízom a legjobbakban. :)

Valószínűleg tanár lesz a vége ha akarok ezzel valamit kezdeni.

De azért teszek egy próbát hogy belevágjak e ténylegesen.

Tény hogy nem az a nyelv ami létszükseglet ma, ez nálam inkább csak egy érdeklődés.

És ami a kínait illeti, na az nekem tényleg kínai ahogy mondják.

Tény hogy érdekes nyelv, de ha néhány cirill betűtől megijedek, az tényleg nem nekem való. :D

2020. dec. 17. 10:47
 6/8 anonim ***** válasza:
Az orosz az elején eléggé nehéz, nem a cirill betűk miatt, hanem inkább a kiejtés miatt, szokni kell. De nekem annó nagyon tetszett a nyelv, és legyőztem az akadályokat.
2020. dec. 18. 20:20
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Hogyan állj neki az orosznak? - Nekem az alábbi segített:

1) Wikipedia-n ott van az ABC. Nyomtatottan és írottan elkezdtem gyakorolni. Nagyon gyorsan el lehet sajátítani a betűket és még élvezetes is.

2) DuoLingo: Angolul beszélek, így angol alapnyelvvel elkezdtem az orosz nyelvleckét. Gyorsan lehet haladni, rögzülnek az alapszavak és kénytelen az ember a ciril betűket is elsajátítani. Élvezetes!

3) Youtube: Van magyar nyelven is elérhető orosz nyelvleckék. Én ott kerestem videókat a betűk és alapszavak kiejtéséhez.

4) Könyv: Székely András "sag za sagom" könyvével kezdtem. Van hozzá hanganyag is. Érthető, haladós.

5) Nyelvtan: a Pons-nak szuper összefoglalója van. A főnév ragozása az egyetlen ami meredek volt (Nekem), de alapvetően követhető.

6) Beszéd: DuoLingo-n belül a PC változaton van DuoLingo event, ahol Zoom Meeting használatával lehet bekapcsolódni beszélgetésekbe. Ehhez legalább A2/B1 szint azért kell.

7) Értés: YouTube ismét - sok orosz nyelvű, angol feliratos (vagy magyar) elérhető.

8) Kisköcsög lágyságjel: Az idegeimre megy még ma is, de ez ne vegye el a Te kedved sem. :)

Sok sikert. Én is egyedül kezdtem és ment. Mert volt motivációm és tetszett a nyelv. Ha nekem ment, Neked is fog! :)

2020. dec. 18. 20:33
 8/8 A kérdező kommentje:

Neked is köszönöm 7-es válaszoló a biztató szavakat és a hasznos tanácsokat. :)

Megfogadom egytől-egyik. ;)

Lehet nem a mai leghasznosabb nyelv. De nekem megvan az a varázsa ami éppen elég ahhoz hogy nekiálljak.

Hasznos nyelvnek ott az angol. Élvezem de ott van bennem egy érzés hogy az alap meg "kötelező" tudni. Hiába tanultam 12 éven keresztül németet.

Angolból is meglesz a B2, azzal megyek tovább, de bejön az orosz is pluszba.

Ezek a tervek. :)

2020. dec. 19. 21:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!