Vki légyszi leírná, hogy mikor használni a Pást Simplet, és mikor a Pást Countinus-t?
Past continous leggyakoribb használata a folyamat és a pillanatnyi történés közti párhuzam kifejezése.
Pl: When I was reading a book, my mother arrived home.
A másik használata pedig a folyamatok párhuzamos jelenléte.
Pl: I was cooking in the kitchen, while my mother was washing the clothes. My father was watching Tv and my sister was painting.
A lényeg, ha múlt idejű szövegben látod a while (amíg), ritkábban a when szót (de ez sokszor nem arra utal), akkor valószínűsíthető, hogy past continous-t kell használod. Minden más esetben past simple-t kell használni (persze a present perfect, a present perfect continous, a past perfect és a past perfect continous kivételével).
Icipici kiigazítás a #11-hez.
Ha a "when"-t látod, az egyszerű múlt, ha "as"-t, "while"-t, az folyamatos.
I was reading a book when my mother arrived home. (Éppen könyvet olvastam, amikor az anyu hazaért)
While I was having a shower, the telephone rang. (Mialatt zuhanyoztam, megszólalt/csengett a telefon -- klasszikus, kb. majd' minden nyelvtan könyvben benne van:)
As he was running up the steps, he slipped. (megcsúszott, ahogy futott fel a lépcsőn).
A múltban párhuzamosan zajló cselekvésekre tökéletes volt a példa, és a harmadik használata: a múlt egy adott pillanatában folyamatban lévő cselekvés.
What were you doing yesterday at 5? (Mit csináltál tegnap ötkor?)
I was watching my favourite film. (A kedvenc filmem néztem -- valszeg öt előtt pár perccel is nézted, nagy eséllyel öt után is, tehát ötkor a cselekvés folyamatban volt)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!