Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » A skandináv nyelvek mennyire...

A skandináv nyelvek mennyire nehezek?

Figyelt kérdés

Ha pl valaki versenyképes szakmával kiköltözne, angolul lenne a munka, de azért a beilleszkedés, barát-szerzés stb miatt tanulná a helyi nyelvet.

Svédország érdekelne elsősorban, de akár Norvégiára vagy Finnországra is kíváncsi lennék.

2020. szept. 6. 13:37
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Én gyermek koromban jutottam Svédországba, egy év alatt megtanultam a nyelvet.

Most munkahelyemen több bevándorló kollégám kezdte úgy hogy csak angolul tudtak. Egy év után már váltva beszéltek svédül, angolul. Három éven belül megtanultak teljesen folyékonyan beszélni svédül. Ha angolt tudsz a svéd könnyű lesz.

2020. szept. 6. 13:50
 2/12 anonim ***** válasza:
79%
A finn ugyanannyira komplikált nyelv mint a magyar, de teljesen másképp úgyhogy se a magyar se az angol tudás nem segít.
2020. szept. 6. 13:53
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
En finn vagyok, szerintem az nagyon nehez. Svedul tudok meg, az konnyunek tunik elso ranezesre,de nem az, a kiejtes meg egy kulon sztori ott.
2020. szept. 6. 14:11
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
A svéd a legkönnyebb skandináv nyelv. Ha jól tudsz angolul, akkor nem lesz vele gond. Ha svédül megtanulsz, a norvégot is érteni fogod vmennyire. A finn már más tészta.
2020. szept. 6. 14:14
 5/12 A kérdező kommentje:
Akkor Finnország felejtős és inkább Svédországot vagy Norvégiát célozzam meg?
2020. szept. 6. 14:37
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Finneknél van formális és informális nyelv, amelyek sokszor teljesen eltérnek egymástól.

Norvégoknál van egy régebbi és egy újabb nyelv, amelyek területenként változó gyakorisággal fordulnak elő.

Szóval, ha ezek közül választasz, akkor mindenképpen 2 nyelvet kell megtanulnod vagy legalábbis az egyiket nagyon jól, de a másikat is értened kell.

Ha jól tudom, akkor a svédeknél csak egy nyelv van, javítsatok ki, ha tévedek!

2020. szept. 6. 15:11
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

A finn teljesen más mint a többi, és bár a magyarnak rokona, annyira eltávolodott, hogy nem fog sokat segíteni az, hogy tudsz magyarul.

Finnországban a svéd is hivatalos nyelv, de nem sokan beszélik jól, és a finn sokkal jelentősebb. A többi nyelv eléggé hasonlít egymásra, hiszen mind észak-germán nyelvek, és az angolhoz is valamennyire, ami nyugat-germán. Nyelvtanilag sok különbség nincs a nyelvek között, alaktanilag a legegyszerűbb a norvég nynorsk változata, és a dán, míg a bokmal norvégban és a svédben a szavak alakjai kicsit változatosabbak, de nem sokkal nehezebbek. (A nynorsk és bokmal a norvég nyelv írott standard változatai, beszédben viszont mindenki a saját nyelvjárását használja).

Kiejtésben a svéd és a norvég valószínűleg nem olyan nehéz, a "zenei hangsúly" furcsa lehet, viszont a dánnak nagyon nehéz a kiejtése.

2020. szept. 6. 17:39
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
Igen csak egy.
2020. szept. 6. 17:40
 9/12 anonim ***** válasza:
100%
Ne tanulj nynorskot, ha nem kifejezetten Sogn og Fjordane regio az eletcelod. A bokmål az rendben van, a svedbol pedig valoban csak egy van - bar szerintem abbol is vannak dialektusok.
2020. szept. 8. 09:53
 10/12 anonim válasza:
100%

42 évesen, folyékony angol nyelvtudással mentem ki Svédo.-ba, 10 évet éltem ott, 5 évig tanultam a nyelvet, SFI-től a kommunikációs főiskoláig, C1-es nyelvvizsgám van.

1# Gyerekkorban sokkal egyszerűbb megtanulni bármilyen nyelvet, mint felnőtt korban és megkérdőjelezném azt az állításodat, miszerint a kollégáid 3 év után "folyékonyan" beszélnek svédül. Nane...

4# " A svéd a legkönnyebb skandináv nyelv"... honnan szeded, mi alapján? A norvég, svéd, dán rokon nyelv ugyan, de alaptalan azt állítani hogy az egyik nehezebb, mint a másik.

9# A "riksvensk"-et, azaz az irodalmi svédet csak a stockholmiak és a bevándorlók beszélik... a svédek többsége a kb. 300 dialektus egyikét beszéli....

Pl. Dél-Svédország, a Skåne valamikor dán terület volt, és az ottani svédek dános kiejtéssel beszélnek.. :)

Ha meg pl. egy malmői beszélget egy kirunaival, bizony vannak ám gondok... :D

2020. szept. 13. 15:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!