Németül hogyan mondjuk az ezres nagyságrendű számokat?
Figyelt kérdés
Nemrég kezdtem otthon németül tanulni, most jutottam el oda, hogy filmeket is nézek, de még csak felirattal értek belőlük valamit. Feltűnt, hogy az évszámokat nem úgy mondják, ahogy a számokat tanultam. Pl. 1880-at nem eintausendachthundertachtzig-nak, hanem achtzehnhundertachtzig-nak mondták ("tizennyolcszáz-nyolcvan"). Ez csak az évszámoknál van így, vagy más számoknál is? Pl ha valami 1880 Euróba kerül?2020. szept. 4. 19:38
1/4 anonim válasza:
Ha jól emlékszem, 2ezerig van így, utána már tausend van:)
3/4 anonim válasza:
Nos, ha évszám az is jó amit te írtál és a sima szám kimondás is megfelel, de euróban nem jó amit te írtál fent.
4/4 anonim válasza:
Csak az évszámokat mondják így, de 2000-től már normális számként mondod ki az évszámot, pl. 2020 Zweitausendzwanzig. (Hogy bonyolítsam a dolgot: 2010 után úgy is lehet mondani, hogy húsz-"évszám", pl. 2020 Zwanzig-zwanzig.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!