Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Jiddis nyelv tanulásának van...

Jiddis nyelv tanulásának van értelme?Tanítják valahol?Lehet hasznos a későbbiekben?

Figyelt kérdés
2020. júl. 28. 01:21
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

Azt értem de ugye ott az volt az ok amiért beteg lett,hogy megszúrták amit ugye lehet érezni

Egyébként ilyesmi volt nemrég a Hős utca környékén is :D

Szóval ha megszúrnának azt azért észlelném

Egyébként nem akarom felvenni a vallást meg semmi ilyesmi csak szimplán nézek egy még élő és különleges nyelvet ezért gondolkodtam el a jiddisen

2020. júl. 28. 03:29
 12/19 anonim ***** válasza:
25%

"...csak szimplán nézek egy még élő és különleges nyelvet ezért gondolkodtam el a jiddisen"

Akkor már inkább egy használható, normális országét. Pl.: thai

2020. júl. 28. 05:29
 13/19 anonim ***** válasza:
36%

#12! Thai?

A legkorruptabb orszag es nep.

Utaljak a fehereket, csak a penzuket szeretik.

Rad fogjak, hogy loptal, fizetsz, fizetsz, hogy kiengedjenek. Eladjak a sajat anyukat egy dollarert. A pofikadba vigyorognak, de ne tudd meg mit mondanak rolad a hatadmogott.

Nem olvasol kulfoldi hireket?

Sok feher hal meg ott “veletlenul “. Mostanaban nagy szammal ruszkik is. A rendorok egy rakas sz@ r.

2020. júl. 28. 10:01
 14/19 anonim ***** válasza:
89%

Itt erdeklodj.

Cimek, nevek legvegen, erdekes olvasmany is. [link]

2020. júl. 28. 10:09
 15/19 anonim ***** válasza:

#15,

Vegyel mar levegot! Nem unod meg?

2020. júl. 28. 13:41
 16/19 anonim ***** válasza:
#16, Te idiota, Te voltal a 15-os mig nem toroltek a farasztato dumadat.
2020. júl. 28. 14:20
 17/19 anonymousreview60 ***** válasza:

Nincs. A zsidók az ivritet (újhéber) és a helyi nyelvet használják. A jiddist alapvetően a világháborús túlélők egy része és a brooklyini zsidók használják.

5 évfolyamtársam volt zsidó, de csak egyikük volt emberileg gáz, a többi jó arc volt.

2020. okt. 30. 19:27
 18/19 anonim ***** válasza:

Mivel ahogy láttam egyik komment sem segített a kérdezőnek, ezért ha nem haragszol, szeretnék választ adni a kérdésedre.

Hasznosnak biztosan hasznos, mert a jiddis egy elég keveréknyelv, illetve nagyon sok európai nyelvre hatással volt, így a szótanulás biztosan nagyon izgalmas lesz számodra. Ha rákeresel a jiddisre, láthatod, hogy ez a germán nyelvek egyik tagja. Ha megtanulod az alefbetet, akkor ha tudsz németül, nagyon sok szó ismerős lehet neked, ahogy a nyelvtan is.

A jiddisre egyébként, nyelvtörténetileg, nagy hatással volt a II. világháború, hiszen javarészt az európai zsidóságot érintő katasztrófa rányomta a pecsétet a jiddisre, amit az európai zsidóság, főleg a közép-kelet európai zsidóság használt.

A második világháború után a Szovjetunióban megmaradt jiddis értelmiséget Sztálin törölte el végleg, ami azért is nagyon borzasztó, mert ez után sokkal kevesebb jiddis nyelvű irodalmi szöveg keletkezett.

Amikor létrejött Izrael, akkor a hébert sokkal inkább támogatták, mint a jiddist.

Maga a jiddis egy nagyon érdekes nyelv, már a története miatt is, leginkább hebraisztikán, judaisztikán oktatnak ilyen nyelvet az Országos Rabbiképzőn illetve az ELTE-BTK-n.

Ha komolyan gondolod a tanulást, lehet érdemesebb ott írni oktatóknak, biztos vagyok benne, hogy küldenek könyvlistát, hogy mikből érdemes elkezdeni a jiddist. :)

2020. dec. 13. 13:29
 19/19 anonim ***** válasza:
Itt vki hulyesegeket irt. En nem vagyok zsido, de pont azt tapasztaltam mindig, h kifejezetten baratsagosak azokkal, akik a kulturajukat megismerni vagynak.
2021. márc. 10. 21:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!