Jiddis nyelv tanulásának van értelme?Tanítják valahol?Lehet hasznos a későbbiekben?
Azt értem de ugye ott az volt az ok amiért beteg lett,hogy megszúrták amit ugye lehet érezni
Egyébként ilyesmi volt nemrég a Hős utca környékén is :D
Szóval ha megszúrnának azt azért észlelném
Egyébként nem akarom felvenni a vallást meg semmi ilyesmi csak szimplán nézek egy még élő és különleges nyelvet ezért gondolkodtam el a jiddisen
"...csak szimplán nézek egy még élő és különleges nyelvet ezért gondolkodtam el a jiddisen"
Akkor már inkább egy használható, normális országét. Pl.: thai
#12! Thai?
A legkorruptabb orszag es nep.
Utaljak a fehereket, csak a penzuket szeretik.
Rad fogjak, hogy loptal, fizetsz, fizetsz, hogy kiengedjenek. Eladjak a sajat anyukat egy dollarert. A pofikadba vigyorognak, de ne tudd meg mit mondanak rolad a hatadmogott.
Nem olvasol kulfoldi hireket?
Sok feher hal meg ott “veletlenul “. Mostanaban nagy szammal ruszkik is. A rendorok egy rakas sz@ r.
Itt erdeklodj.
Cimek, nevek legvegen, erdekes olvasmany is. [link]
#15,
Vegyel mar levegot! Nem unod meg?
Nincs. A zsidók az ivritet (újhéber) és a helyi nyelvet használják. A jiddist alapvetően a világháborús túlélők egy része és a brooklyini zsidók használják.
5 évfolyamtársam volt zsidó, de csak egyikük volt emberileg gáz, a többi jó arc volt.
Mivel ahogy láttam egyik komment sem segített a kérdezőnek, ezért ha nem haragszol, szeretnék választ adni a kérdésedre.
Hasznosnak biztosan hasznos, mert a jiddis egy elég keveréknyelv, illetve nagyon sok európai nyelvre hatással volt, így a szótanulás biztosan nagyon izgalmas lesz számodra. Ha rákeresel a jiddisre, láthatod, hogy ez a germán nyelvek egyik tagja. Ha megtanulod az alefbetet, akkor ha tudsz németül, nagyon sok szó ismerős lehet neked, ahogy a nyelvtan is.
A jiddisre egyébként, nyelvtörténetileg, nagy hatással volt a II. világháború, hiszen javarészt az európai zsidóságot érintő katasztrófa rányomta a pecsétet a jiddisre, amit az európai zsidóság, főleg a közép-kelet európai zsidóság használt.
A második világháború után a Szovjetunióban megmaradt jiddis értelmiséget Sztálin törölte el végleg, ami azért is nagyon borzasztó, mert ez után sokkal kevesebb jiddis nyelvű irodalmi szöveg keletkezett.
Amikor létrejött Izrael, akkor a hébert sokkal inkább támogatták, mint a jiddist.
Maga a jiddis egy nagyon érdekes nyelv, már a története miatt is, leginkább hebraisztikán, judaisztikán oktatnak ilyen nyelvet az Országos Rabbiképzőn illetve az ELTE-BTK-n.
Ha komolyan gondolod a tanulást, lehet érdemesebb ott írni oktatóknak, biztos vagyok benne, hogy küldenek könyvlistát, hogy mikből érdemes elkezdeni a jiddist. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!