Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Más országban is kell nyelvviz...

Más országban is kell nyelvvizsga a diploma mellé?

Figyelt kérdés
...vagy csak nálunk megy ez a szerencsétlenkedés és kizsákmányolás?
2010. aug. 2. 18:55
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
100%

Nehogy már olyan borzasztó szellemi megerőltetés legyen egx diplomásnak 23 éves korára középfokon elsajátítani egy idegen nyelvet!

Akinek ez nem megy, az nem érdemli meg, hogy értelmiséginek nevezzék.

A családomban én vagyok az első diplomás, a többiek megálltak a középiskolánál, de szinte mindenki beszél egy idegen nyelvet.

2010. aug. 2. 19:51
 12/22 anonim ***** válasza:
100%

Minél több nyelvet tudsz, annál nagyobb eséllyel találsz munkát.

Mert pl jogászból annyi van mint a tenger, de olyan jogászból kevés van aki tud beszélni mondjuk spanyolul vagy görögül. És akár hiszitek akár nem, az ilyenekre is van kereslet.

2010. aug. 2. 21:05
 13/22 anonim ***** válasza:
0%

"Elvileg az egyetemen ÉRTELMISÉGIEKET képezünk!!! Annyi már csak elvárható, hogy legyen egy középfokú nyelvvizsgájuk. "

Elvárható, csak kérdés, hogy mit érsz a papírral. Én történelem tanárként most szenvedek egy angol alapfokú nyelvvizsgáért. Sosem volt jó nyelvérzékem, a középfokú megszerzéséért is vért izzadtam, de meglett. Az angolt szívesen tanultam, élveztem, hogy meg tudok szólalni, hogy értem az embereket. Mégsem sikerül a szóbeli nyelvvizsga a magnóhallgatás miatt.

Ja és hiába van német középfokú nyelvvizsgám, meg sem tudok szólalni. (Megérteni megértem a németeket, csak válaszolni nem tudok)

Kérdem én. Miért van szüksége egy humán vagy akár egy reál szakos tanárnak is a nyelvvizsgára? Nem tanítja idegen nyelven a tárgyat!

Persze jó, ha tudsz pár idegen nyelven, nem veszel el a nagyvilágban és nem jársz úgy egy nyaralás során, mint a legtöbb lengyel, akik magyaráznak-magyaráznak (lengyelül), s értetlenül néznek rád, hogy te miért nem érted. Persze te beszélhetsz nekik magyarul, németül és angolul is, egyik nyelven sem beszélnek.

2010. aug. 2. 21:07
 14/22 anonim ***** válasza:
100%

Ez is egy szűrő.

Én pl ha minden igaz orvos leszek, épp most van ez a mizéria is, hogy nem mehetek majd külföldre, mert állambácsi megtiltja. Mégis kell a nyelvvizsga. És? Ez van, ezt kell szeretni.

Ahelyett, hogy mindenért rinyálunk, inkább tegyük a dolgunkat. Ez most lett ekkora divat...a diákok is állandóan lázadnak. Ha vkinek túl nehéz a matek érettségi, akkor rögtön hisztizik hogy ne is legyen kötelező.

Ha nem akar emeltet írni, akkor hisztizik, hogy ne legyen kötelező az emelt.

Akinek nincs nyelvvizsgája, az hisztizik, hogy ne kelljen a diplomához.

Te mondtad, vért izzadtál, de meg lett. Néha kell egy kicsit dolgozni is, ez van.

2010. aug. 2. 21:10
 15/22 anonim ***** válasza:
100%

Még annyit hozzá tennék, hogy nem mindenki egyforma talentumokat kapott.

A kérdésre válaszolva: Egyik ismerősöm Németországban él (magyar), a férje olasz, a kislányuk (11 éves) így három nyelvű.

Már az általános iskolában németül beszélnek, mellette bejön 4.osztályban az 1. idegen nyelv (angol vagy francia) és az iskola sajátosságaként a latin. Emellett 8.ban választhat még egy idegen nyelvet(angol, francia, olasz, spanyol).

A lány, ha jól választ, akkor ugye ennyi nyelven fog beszélni:

anyanyelv 1: német

anyanyelv 2: magyar

anyanyelv 3: olasz

választott 1: angol

választott 2: francia

Persze ez egy speciális eset, de a németen kívül a legtöbben beszélnek még két nyelvet.

2010. aug. 2. 21:14
 16/22 anonim ***** válasza:
24%

"A lány, ha jól választ, akkor ugye ennyi nyelven fog beszélni:

anyanyelv 1: német

anyanyelv 2: magyar

anyanyelv 3: olasz

választott 1: angol

választott 2: francia "

Mehet a gyerek valamilyen bölcsész/filozófus büfészakra.

2010. aug. 2. 21:19
 17/22 anonim ***** válasza:
100%

Ha csak nem mondjuk magyar vagy magyar néptánc és -zene szakokra mész, azért várhatóan lesz nemzetközi irodalom, amit erősen ajánlott olvasgatni - gyakorlatilag nem tudod magad továbbképezni, ha nem ismersz idegen nyelveket, és mivel alapból az egyetem/főiskola az esetek többségében csak az alapokat adja meg, amikre építve aztán te már a munkádnak megfelelő dolgokban tovább tudod képezni magad, vagy a munkád során fogsz újabb helyzetekkel találkozni, ezért minimális nyelvtudás nélkül jó esetben is csak drágább, de semmivel se használhatóbb szakmunkást képeztünk, nem pedig képzett szakembert.

Én természettudományt tanulok (ha már pl. a vegyész előjött, hogy mégis miért kéne annak tudnia angolul), és ahhoz, hogy magamat képezni tudjam, ahhoz angolul kell képesnek lennem szakmai szövegeket olvasnom, jó sokat - ha nem tudnék angolul, nem tudnék 1ről a 2re lépni, annyi erővel mehetnék is rögtön melósnak.

Egy gépész (szintén példa volt) szerinted hogyan boldogul, ha a várhatóan külföldről hozott géppark szakmai anyagát, a leírásokat nem érti, ha bármi probléma esetén egyszerűen nem képes felvenni a kapcsolatot a gyártóval, ha egy újabb technológia megjelenésénél nem tudja elolvasni a leírásokat?

Egy tanárnál nem alap elvárás, hogy folyamatosan képezze magát mind a tantárgyában, mind a pedagógia módszerekben?

Miféle diplomás az, aki nem képes magát továbbképezni?

Arról már nem is beszélve, hogy ha már jó pénzért az állam képez diplomás emberkéket, akkor próbáljon meg arra törekedni, hogy azok el is tudnak majd helyezkedni, és így megtérül neki a befektetés, különben kidobott pénz. Ha azt mondaná, hogy nem baj gyerekek, ha nem kellesz majd senkinek nyelvtudás nélkül, lényeg, hogy a pici lelkecskéd nehogy megsérüljön amiatt, hogy leendő értelmiségként még egy idegen nyelv valami alap elvárható szintű ismeretét is megköveteljük tőled - akkor még sokkal durvábban gyártanánk a senkinek nem kellő diplomásokat.

Így legalább motiválva vannak, hogy legalább valamilyen szinten tegyenek azért, hogy ne a diplomás munkanélküliek táborát gyarapítsák.

Abba kéne már hagyni ezt a rinyálást, mert marha unalmas és szánalmas.

2010. aug. 2. 23:28
 18/22 anonim válasza:
48%
Én nem így látom mint egyesek h akinek van diplomája az miért nem bír egy nyelvvizsgát szerezni! Gépészmérnökként diplomáztam nem hiszen h kevesebb lennék csak mert nincs nyelvvizsgám!!!Vkinek nincs nyelvérzéke mégis magára kell eröltetni, a nyelvtanulás is egy kézség ami nem mindenkinek van meg, másrészről meg h minek ez a rinyálás arról meg csak annyit h pénze sincs mindenkinek h fizesse a nyelvtanfolyamokat , magántanárt és a nem kevés nyelvvizsgadíjat. Mikor én jártam általánosba naon gyerekcipőben járt a nyelvoktatás és középiskolában is mégis elvárták tőlünk a nyelvi érettségit amit végül mindenki különórákkal és magántanárokkal oldott meg!! Másrészről pedig ha megszerzi az ember ,nagytöbbségben elfelejtik mert valóban a munkakörükben nincs szükség rá ( pl ovónő stb)
2010. aug. 3. 12:44
 19/22 anonim ***** válasza:

előző: ha most a nyelvoktatás színvonalával jövünk, akkor viszont megint nem azért kéne rinyálni, hogy miért kell tudni egy nyelvet, hanem hogy jobb legyen a nyelvoktatás, egyetemen is szélesebb körben lehessen nyelvet tanulni.

Évfolyamtársam gimnáziumban nem tanult angolul, viszont szüksége volt rá a szakon - felvette hát az egyetemi angol órát, meg önszorgalomból is tanult, és most képes angolul cikkeket olvasni vagy angolul hallgatni előadást.

De akkor ilyen alapon egy szakon belül úgyis lesz olyan dolog, amit valaki nem szeret, nem tetszik neki, nem megy úgy - akkor azt se tanulják? Az egyeteme/főiskola célja, hogy olyan széles átfogóbb tudást adjon az embernek, aki kijőve onnan képes betölteni a szakmájához kapcsolódó állásokat, önállóan is képes a már megszerzett tudás segítségével szükség szerint továbbképezni magát, alkalmazkodni, és elvégezni akár olyan munkát is, amire előtte nem "tanították be".

Ehhez pedig szükséges az alap nyelvtudás. Lehet, hogy az életében pont úgy alakul, hogy nem lesz rá szüksége (bár ennek mai világunkban egyre halványabb az esélye), de ugyanez számos más kötelező tárggyal még sokkal inkább előfordulhat, mindent úgyse fog használni abból, amit leadtak neki.

Az meg egy f*szság, hogy valakinek nincs nyelvérzéke - van, aki könnyebben tanul nyelveket, van akinek szenvednie kell vele, de épeszű ember képes egy középfokot megfelelő munkával összehozni (benne van a pakliban, hogy szenvedni fog vele, ez van, vannak dolgok, amiért szenvedni kell, más meg másért szenved). Ilyen alapon, akinek nincs a matekhoz érzéke, annak ne keljen írásban szorzást tanulnia, de azért kaphasson érettségit, sőt diplomát, mert milyen szemétség, hogy ezért nem kaphat, amikor biztos enélkül is remekül meglenne.

2010. aug. 3. 13:06
 20/22 anonim ***** válasza:

Utolsónak igaza van. Akkor lázadjatok azért, hogy legyen jobb a nyelvoktatás, vagy az egyetemek biztosítsanak olcsóbb/ingyenes nyelvvizsgát.

De nem a szintet kell levinni...

2010. aug. 3. 13:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!