Kiejtés-javítás így? Párbeszéd-hallgatás közben meg-megállítva ismételni a mondatokat?
A könyvben lévő dialógusokat tervezem olvasni, miközben utánoznám a kiejétsét.
Sajnos nehezen megy ebből a nyelvből a kiejtés, pedig tanultam pár korábban más nyelveket és messzire jutottam. De ez sokkal nehezebb mint a korábbiak.
Nehéz így látatlanban tanácsot adni, de én mindig úgy gyakoroltam a kiejtést, hogy felvettem magam, és visszahallgattam. Előbb az egyes szavak, gyakori szószerkezetek kiejtését igyekeztem jól begyakorolni a tankönyvhöz tartozó CD alapján, és utána tértem át a mondatokra és hosszabb szövegekre, ahol már az intonációra is jobban oda kellett figyelni. Előbb lassúbb tempóban, aztán egyre gyorsabban, mintha egy nyelvtörőt akartam volna begyakorolni.
Nekem a nemzetközi fonetikai ábécé használata is nagyon sokat segített (a szavak fölé odaírogattam a nehezebb hangokat, hanglejtést, hangsúlyt).
Még az jut eszembe, hogy beszélhetsz valamilyen STT szoftverhez vagy virtuális asszisztenshez (ha hozzáférhető az adott nyelven), hogy leteszteld, mennyire érti meg a kiejtésedet.
Hallgatás közben ismételni... ezt még a BBC is jó módszernek gondolta, volt ilyen rádiós nyelvleckéjük. A körítés az volt, hogy levelet ír a csajszi a dolgairól, és mikor írja, akkor mond rövid blokkokat, lassabban, utána szünettel, akkor lehet ismételni a fél sornyit. Majd a végén az egészet egyben felolvassa magának.
A rendszerváltás után volt a Radio Bridge, ott játszottak ilyeneket. Akkor felvettem egy csomót, valamikor 10-15 éve digitalizáltam, aztán vagy hat éve a netre is felraktam. Itt ajánlottam néha, de a letöltések számából ítélve a kutyát nem érdekelte. :D
(Meg még a környéken vannak az alábbi BBC nyelvlenyók: Are you ready? Catch the words! Pop words, Tell me a story, Trading words; és két amerikai, a Legendary Americans és a Words and their stories. Ezek a BBC-sek, bár kilóra ugye nem olyan hasznosak, mint egy teljes sorozat nyelvkönyv, de humorosak, aranyosak, kiegészítésnek nagyon jók. Ezért van az, hogy akinek anno felvettem, tanárnak, egyet sem használt belőlük sosem. :D
Aztán hangoskönyvből pár, azok is még a kazettás korszakból.
De ahogy most rájöttem, az a baj, hogy a normális címet csak a könyvtáraknak adtam, így a kereső ezeket nem dobja fel. Pedig a köznek raktam fel. :D )
Továbbra is várom a hasznos válaszokat.
Köszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!