Felsőfokú nyelvvizsgánál szóbeli részen mennyire kell tájékozottnak lenni?
Ajánlom az "Exam Fright Killer" könyvet, ez háttértudást ad a szóbeli témákhoz, pro-kontra érveket. Ha ezeket átolvasgatod, már lesz plusz alaptudásos a témákkal kapcsolatban.
Ha attól félsz, hogy bizonyos témát kapsz, amiről nem tudsz beszélni, a vizsga előtt pár nappal olvass el egy-két cikket a témában, akár csak úgy, hogy végigpörgeted a BBC gazdasági híreit és akkor be tudsz dobni egy kis aktualitást amíg kitalálod, hogy miről is fogsz beszélni.
E mellett a témákat össze lehet kötni mással. Pl. minden gazdasági témnak társadalmi vetülete is van. Ha ebben a témában magabiztosabb vagy, akkor csempéssz bele ilyen gondolatokat is.
Nekem ez jól bevált, főleg amikor a divatiparról kellett beszélnem, és engem ez teljesen hidegen hagy. E helyett megemlítettem, hogy akkoriban terveztek Franciaorzágban bevezetni egy szabályt, miszerint a modelleknek nem szabad bizonyos BMI alatt lenniük. Köze volt ennek a divatiparhoz? Igen. Kellett a divatról, ruhákról beszélnem? Nem.
Szerencsére a témák tágak, és bátran ugrálhatsz közöttük, amíg logikusan felvezeted, hogy az amiről beszélsz, hogyan is kapcsolódik az általuk megadott témához.
Általában olyan témák szoktak lenni, amiről van az embernek véleménye. Például nálam környezetvédelmi, oktatási és migrációval kapcsolatos témák voltak.
Meg teljesen mindegy mit mondasz, amíg jól beszéled a nyelvet, hazudni, meg hülyeséget mondani is szabad :D
Sok sikert :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!