Keleti nyelvtanulás céljából (japán és koreai) egyetem vagy nyelviskola? Melyik nyelviskolát ajánlanátok?
Attól függ, hogy mi a célod.
Ha csak a nyelvet szeretnéd megtanulni egy hétköznapi használható szinten és az "érdekel a kultúra" addig terjed ki, hogy pl. szívesen elutaznál az adott országba, olvasnál róla, néznél filmeket és hasonlók, akkor egyértelműen nyelviskola. A nyelviskola ugyanis erre hivatott, megtanulhatod a nyelvet és azon felül pedig olyan módon és annyit foglalkozol a kultúrával, ahogyan azt csak akarod.
A nyelvszak pedig egyértelműen nem erre van. Tudom, hogy ma már mindenki büfézi ide-oda, meg semmire nem jó, bárki elvégzi stb., de fel kellene fogni az embereknek, hogy a nyelvszakok ugyanolyan egyetemi szintű képzések, mint bármi más. Nem nyelviskolák! Ez pedig nem azért van mindig kihangsúlyozva, mert bevallottan rossz a nyelvoktatás, hanem mert nem a nyelvoktatás a profilja, nem ez a célja, nem ezt hivatott szolgálni. Én ugyan nem japán vagy koreai szakon tanulok, viszont saját magam is tapasztalom a saját szakomon, hogy mennyi "hát mert nagyon tetszett a nyelv, szívesen megtanulnám" ember tanul ilyen szakokon...amivel nem lenne probléma, csak ebből nagyon sok esetben az lesz, hogy az oktatás/az egyetem/a tanárok és mindenki más a hibás, azért mert valaki nem képes felmérni, hogy konkrétan milyen képzésre is adja be a jelentkezését. Nagyon sokan abba is szokták hagyni, mert "nem azt kaptam, amire vártam", amiről szerintem ugyanúgy nem az egyetem tehet... Szóval jó, ha az ember tudatosítja magában, hogy ezek a szakok nem nyelviskolák, nem kultúraközvetítéssel foglalkozó kis intézmények, táborok stb., hanem egyetemi képzések, filológia, történelem, nyelvészet, irodalom, filozófia és akkor talán nem érik ilyen csalódások. Bocsánat, hogy ezt így írtam le, de én ezt tényleg nagyon nem szeretem. Nekem is vannak olyan szaktársaim, akik hápognak, hogy nekik miért kell nyelvészetet tanulni... nem is értem.
Szóval én javaslom, hogy ezt így közelítsd meg, hogy mi lenne a célod, mi vonz, mi érdekel és ajánlom, hogy olvasd el a tantervet és mindent, ami az adott szakkal kapcsolatban elérhető (pl. tárgyleírások, záróvizsga stb.).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!