Mi érne többet a munkaerőpiacon: egy C1-es német nyelvtudás vagy egy B1-es dán nyelvtudás? Bővebben lent!
Tavaly szereztem meg németből a C1-es nyelvvizsgát, de azóta nem használtam a nyelvet, mert a mostani munkahelyemen csak az angol kell. Így sajnos már nem is vagyok azon a szinten, újra időt/energiát/pénzt (?) kellene ráfordítanom.
Közben viszont 3 hónapja elkezdtem dánul tanulni egy budapesti nyelviskolában, plusz otthon is sokat foglalkozom a nyelvvel (pusztán csak hobbiból, mert érdekel a kultúra és nekem a nyelv is tetszik a fura kiejtés ellenére). A tanárom szerint reális, hogy 1 éven belül elérjem a B1, vagyis az erős alapfok szintjét. Eredetileg ilyen nyelvvizsgát is terveztem letenni (2021 februárjában).
Mostanában viszont elbizonytalanodtam, hogy melyik lenne a hasznosabb. A cél munkahelyváltás lenne, aminek az az oka, hogy a jelenlegi fizumból sehogysem jövök ki. Nyilván az lenne a legideálisabb, ha egyszerre menne mindkettő és a hosszabbtávú cél az is lesz, de jelenleg csak az egyikre van kapacitásom és nem tudom, melyikbe lenne érdemesebb energiát fektetni első körben. Nektek mik a tapasztalataitok?
Mihez értesz amúgy?
A dán akkor ér bármit is, ha kiköltözöl. Esetleg ha dán céghez mész dolgozni, de abból Magyarországon nincs sok.
Azt jobban el tudom képzelni, hogy némettel találj valamit.
De ha a magasabb fizu a cél inkább tanulj valami területspecifikusat, hisz nyelvtudásod már van.
Hosszútávon természetesen min. B2 lenne a cél dánból, de ahhoz több időre lenne szükségem, első körben reális csak a B1, mivel teljesen a 0-ról kezdtem tanulni.
Az, hogy most mivel foglalkozom, annyira nem releváns, mert váltani szeretnék. Úgy hallottam ismerősi körből, hogy nyelvvek SSC területen jól lehet keresni, de angol-német kombó már nem fizet jól, mert sokan vannak ilyen nyelvismerettel, ezért kezdtem el a dánt. De ha meg nem multis ügyfélszolgálatban gondolkozom, akkor meg lehet tényleg a német a jobb, azzal több lehetőség van talán.
nem értek egyet előzővel. a dánnak pont az alapjait nehéz elsajátítani. a kezdetek nagyon lassan fognak menni. egy évet nem érzek reálisnak a b1 hez ebből a nyelvből.
Persze meg lehet úgy is tanulni, hogy a világon senki se értse meg hogy mit mondasz. Mivel írásban nem túl nehéz, de a nyelved beletörik + jó ideig nem érted, mit mondanak.
B1 gyel semmiféle munkáltatónál nem mész semmire, hacsak nem pincérnek készülsz, ahhoz talán elég.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!