Hogy lehetséges ez? (nyelvtanulás)
Hogy lehet az, hogy manapság mindenki felsőfokon beszél angolul?
Amikor középiskolába jártam, elsőként szereztem meg a 2 középfokú nyelvvizsgát. Később a fősulin is a legjobb angolosok között voltam (az évfolyam nagy része meg sem kapta a diplomát a nyelvvizsga hiánya miatt). Ugyanakkor sosem éreztem úgy, hogy jól tudnám a nyelveket. Hogy lehet az, hogy ugyanazok az emberek, akik nálam sokkal rosszabbak voltak középsuliban, pl. egyetemen tanít és oda van írva, hogy milyen nyelveken értekezik szakmailag, amikor tudom, mennyire béndzsa volt a suliban? Mikor táltosodtak meg ezek az emberek, és tanulás mellett hogyan, amikor középiskolában még az alapok is épp hogy csak mentek?
Csak egyszerűen nem értem! Köszi a válaszokat!
1. A felsöfokú nyelvvizsga nem jelent felsöfokßu nyelvtudást!
2. Ha valaki kamaszként nem szeret tanulni, késöbb még megjöhet az esze.
3. Sokaknak szükséges késöbb a nyelvtudás, ezért lesz motivációjuk tanulni a nyelvet.
#1-es válaszát kiegészítve:
- megtalálták a maguknak való tanárt / tanulási módot
- az angol anyagok hozzáférhetőbbek lettek
- turizmusban, üzleti életben is már szinte alap, ezért eleve többet találkozik vele mindenki, az igény és a lehetőség is nagyobb.
NEKEM középiskolában rengeteg bajom volt a nyelvekkel, mert a tanáraim szerint "nincs nyelvérzékem".
Egyetem után elkeröltem Németországba, ahol egy év alatt elértem a C1-es szintet, gyakoltatilag folyamatosan tudtam beszélni.
Idöközben a munkám miatt szükségem van az angolra és oroszra is, az angol szintén C! szinten van, az orosz csak B2.
Egyszerüen más tanulási módszerek, más motiváció és érettebb gondolkodás.
Attól, hogy valaki középsuliban gyenge angolból, később még megtanulhat. Nagyon sok múlik a tanáron is, meg az egyén tanulási módszerén is.
Nekem pl. általánosban nagyon jó tanárom volt, aki rövid novellákkal, szövegelemzéssel tanított, nem pedig nyers feleletválasztós tesztekkel és nyelvtani szabályokkal. (amiket mindig utáltam). Hála neki, most felsőfokúm van, pedig középsuliban meg 4 év alatt 6 tanárom volt és csapnivaló szintű volt az angol óra.
Másnak meg pont a nyelvtani szabályok jönnek be és úgy tud tanulni.
Amúgy meg a nyelvvizsga nem jelent semmit. Van, akinek megvan, de meg se tud szólalni, van, akinek nincs és mégis jól beszél idegen nyelven.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!