Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Magyart tanítani külföldieknek...

Magyart tanítani külföldieknek, segítség?

Figyelt kérdés
Engem ez nagyon érdekel, viszont sajnos jelenleg nincsen lehetőségem arra, hogy ezt tanuljam is (mármint rendesen, intézményesített keretek között). Anglisztikás vagyok, hasznosítható tanáris tárgyakat nem tudok felvenni, a magyar minor sem jött össze és nincsen még semmilyen tapasztalatom idegen nyelv tanítás területén sem. Viszont már tényleg régóta érdekel, úgyhogy ha máshogyan nem, akkor egyedül szeretnék ezzel megpróbálkozni, felfedezni, utánajárni és ehhez kérnék egy kis segítséget (saját tapasztalat, tipp, könyvek, csoport vagy fórum stb., bármi, ami jól jöhet). A legtöbb tanító/korrepetáló ismerősöm csak úgy elkezdett tanítani a semmiből és nem tudom, hogy konkrétan mire jutnak vele, de én szeretnék picit felkészültebben hozzáállni.
2020. jan. 31. 15:42
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Én angol- és magyar mint idegen nyelv tanár vagyok :) Nem tudom, melyik egyetemre jársz, de az ELTE-n van MID (így rövidítjük a magyar mint idegen nyelvet) tanárszak (mester), felvételi van hozzá, amikor én végeztem, még nem volt semmilyen előfeltétele (sem magyar szak, sem egyéb). A legjobb mindenképp az lenne, ha el tudnád végezni azt (vagy esetleg utánanézni, más egyetemen is van-e, ezt nem tudom megmondani, lehet, hogy azóta indítottak másutt is).

Egyébként ajánlom Szili Katalin Vezérkönyv a magyar grammatika tanításához c. könyvét, ez az egyetemi tankönyv, nagyon sokat segít.

A másik, amit még csinálhatsz, hogy könyvtárból veszel ki magyar mint idegen nyelv könyveket, és azokat olvasgatod.

A legfontosabb, hogy tisztában legyél a nyelvtannal, de tényleg kend-vágd, és hogy azt tudd, mit mire érdemes építeni. (Pl. tök fölösleges mondjuk a többes számmal kezdeni, mert azt könnyen ki lehet kerülni, ill. nem is a tárgyas igeragozás az első, amit megtanítunk a diáknak.)

Alapvetően a legtöbb MID-es tankönyvnek vank bibije, szóval nem nagyon jó egy az egyben követni őket, inkább a diákok igényeire szabva összevadászni a jó feladatokat.

Illetve ha rákeresel neten, van pár honlap, ahol lehet online feladatokat is találni, bár elég keveset a nagy nyelvekhez viszonyítva.

Szóval elsősorban próbáld beleélni magad a nyelvtanuló helyzetébe, hogy miből, hogyan tudna tanulni. Ha van jó nyelvérzéked a magyar nyelvtanhoz, akkor nem lesz gond. Az angoltanításban tanult módszereket pedig nyugodtan alkalmazhatod a szókincsfejlesztésnél.

Sok sikert :)

2020. febr. 1. 11:48
 2/2 A kérdező kommentje:
Uh nagyon szépen köszönöm a segítséget! :) Én Pécsen tanulok, elviekben mesterképzés keretei között is van hungarológia és magyar mint idegen nyelv szakirányt is lehet választani.
2020. febr. 1. 14:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!